Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Vattafák, eltűnnek a vattafák

 

Nem tudják, hogy hány kanadai nyárfa van Budapesten, de a jobbikos Tokody Marcell javaslatára megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy „lecserélik”, vagyis kivágják mindet pár éven belül. RIP vattafák.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Augusztus 30-án 19 igennel és 2 tartózkodással döntött arról a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2025-ig az összes kanadai nyárfát kivágják a köztereken. A helyükre majd új, másmilyen fákat ültetnek, de ugye egy kis csemete mérete és levegőtisztító hatása meg sem közelíti egy felnőtt fáét.

Az előterjesztést a jobbikos Tokody Marcell nyújtotta be a közgyűlésnek, de sem ő, sem az intézkedést megszavazó többi képviselő nem tudja, hogy hány kanadai nyár van Budapesten. Ugyanis nincs az egész városra kiterjedő fakataszter, ami nyilvántartaná, hogy hol milyen és mekkora fák vannak (Bécsben 2011 óta létezik ilyen „fanyilvántartás”, ráadásul online). Tokody el is ismerte a HVG-nek, hogy nem tudja, hány fát kell kivágni miatta, de a lap kérdésére „azzal vágott vissza, hogy ez olyan lenne, mintha a parlagfű irtása előtt is pontos felmérést kérnének termőhelyekről, ahelyett, hogy kitépnék.”

A hasonlat persze sántít, mert a kanadai nyárfa nem okoz allergiát, csak sokakat idegesít a nőivarú egyedei által tavasszal potyogtatott repítőszőrös toktermés. Ez az a fehér szösz, ami hóesésszerűen hullik az égből, megakad a hajunkban, ruhánkon, majd a földön vattaszőnyegként összetapad. Ezért hívják a kanadai nyárt vattafának.

kanadainyarfa

 

És Tokody pont a fehér szösz miatt javasolta, hogy vágják ki mindet Budapesten.

tokodynyarfaeloterj

 

Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport tagja az Inforádiónak elmondta, hogy a kanadai nyár gyorsan növő faj, tehát rövid időn belül hatalmas lombkoronát növeszt, ami tisztítja a levegőt, és árnyékot ad az embereknek, ezért is ültettek belőle egy időben sokat. Bardóczi Sándor tájépítész szerint „mielőtt kivágnánk a nyárállományt, legalább 10-15 évvel előtte illene telepíteni helyettük valamit, s ha megeredtek, majd rátérhetünk a gyérítésre is”.

Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője a Zoomnak elmondta, hogy mivel a kanadai nyár gyorsan nő, rövid az élettartama: 40-50 évesen már öregnek számít, és „Budapesten egyébként 10-15 éve már kifejezetten figyelnek arra a kertészek, hogy ne ültessenek nőivarú kanadai nyárfát. Így az előterjesztés már csak azért is teljesen felesleges, mert a most zavaró fák rövid élettartama miatt nemsokára egyébként is megszűnik ez a probléma a városban”. Lenkei arra is felhívta a figyelmet, hogy a vattafa a vizes környezetet szereti, és rengeteg van belőle a Római-parton, ahol a tervezett mobilgát miatt mintegy ezer fát akar kivágni a főváros vezetése. Tokody tagadja az összefüggést, azt mondja, hogy a Jobbik ellenzi a Római-parti védműprojektet.

Budapesten egyébként is tombol a fapusztítás, az Index összesítése szerint 2010-2015 között nagyjából 15 ezer fát vágtak ki a városban.

A Fővárosi Közgyűlésben megszavazott határozat a kerületekre nem, csak a fővárosi önkormányzat által kezelt területekre vonatkozik. A Főkert közleménye szerint pedig nekik csak a kiemelt fasorokról van nyilvántartásuk, és „eszerint a 28.264 fasori fából 393 nyárfa van, amelyből 4 kanadai nyárfa. A társaság által kezelt kiemelt parkokban 37.329 parki fa, míg a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közutak mentén mintegy 110.000 fa található. Külön felmérést igényel, hogy ebből mennyi a problémát okozó kanadai nyárfa”.

Azt is közölték, hogy egy kanadai nyár „cseréjének” költsége 100 és 500 ezer forint között lesz.

Tokody Marcell a hivatalos Facebook-oldalán „újabb jobbikos siker” felkiáltással örült annak, hogy a közgyűlés megszavazta az ötletét a vattafák kivágásáról. Aztán megsértődött, hogy emiatt többen a zöldterületek ellenségének nevezték, és bekommentelt két fotót, amik azt ábrázolják, hogy 2012-ben elültetett egy facsemetét.

fotó: Tokody Marcell, Facebook

fotó: Tokody Marcell, Facebook

 

Tokody az előterjesztéséhez is becsatolt három fotót, hogy bebizonyítsa, mennyi baj van a kanadai nyárfákkal. Mindegyik kép erős, de talán a második a legjobb:

tokodynyarfaeloterj1

 

 

tokodynyarfaeloterj2

tokodynyarfaeloterj3

Tokody érvelése pedig elég elgondolkodtató. Ha azért kivágatják a rövid élettartamuk miatt úgyis hamarosan eltűnő, nagy levegőtisztító hatású, és árnyékot adó vattafákat, mert tavasszal szöszölnek, akkor az kb olyan, mintha leadnánk a lelencben, vagy csak egyszerűen nem etetnénk az egyébként cuki és imádott pici gyerekeinket, mert összemorzsáznak/maszatolnak mindent.

Az meg különösen messzire, és egyáltalán nem jó irányba vezet, hogy azzal indokolják a kanadai nyárfák kivágását, hogy gyúlékony a talajon összegyűlő szöszük. Ennyi erővel minden fát és bokrot ki lehetne vágni, hiszen az avar is erősen gyúlékony.

A Budakeszi – Budaörs – Budapest háromszögben épp tegnap gyulladt ki az erdő aljnövényzete. Mi történt? Kimentek a tűzoltók, és eloltották a lángokat.

Tokody Marcell javasolhatta volna azt is – ha már annyira zavarja a vattafaszösz, és nem jutott eszébe ennél fontosabb probléma, pl. a hiányzó közvécék -, hogy tavasszal takarítsák sűrűbben a közterületeket. Persze az nem olyan látványos, és sokkal bonyolultabb meló, mint egyszerűen kivágni az összes vattafát. Remélhetőleg a láncfűrészesek meg tudják majd különböztetni a kanadai nyárt a többi hasonló fától, amik szintén potyogtatnak ezt-azt, ahogy Bardóczi Sándor írja:

„A kanadai nyár nem őshonos. De a fehér nyár, fekete nyár, fehér fűz a természetes vizeink partján például az. Ezek termése is szemetel, erre lettek „leprogramozva” az evolúcióban. Pionírok, akik rengeteg virágot és magot szórnak szét a szélben, hogy abból egy kevés meg tudjon valahol tapadni és beindítsa a szukcessziót. Aki a természettel együtt él, ezt a periódust a folyók mentén éppen olyan csodálatosan szépnek tartja, mint a japánok a cseresznyefa virágzást. Aki meg eltávolodott a természettől, azt bosszantja.”

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás