Belföld

A kormány nem a tápszert felíró orvost bünteti, a szoptatást jutalmazza

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Rétvári államtitkár azt elismerte, a praxisok értékelési rendszere anyagilag motiválja az anyatejes táplálás népszerűsítését.

Valóban büntetést kaphatnak az orvosok, ha fél éven belül több tápszert írnak fel a csecsemőknek?

Erről kérdezte Vadai Ágnes az egészsügyet is felügyelő Pintér Sándor belügyminisztert, felidézve neki az RTL Híradó riportját, amelyben a babatápszerek drágulására panaszkodó kismamák mellett egy gyermekorvos is megszólalt. Szerinte az orvosok akár százezer forintos büntetést is kaphatnak, ha fél éven belül több tápszert írnak fel a csecsemőknek.

Rétvári Bence államtitkár válaszában hosszan írt arról, hogy csecsemők egészséges fejlődése, a szoptatás, az anyatejes táplálás milyen fontos. Jelezte, több mint tíz éve létezik a  háziorvosi indikátorrendszerben egy mutató, amely a kizárólag anyatejes táplálásban részesült csecsemők arányát. Azt mérik, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek közül milyen arányban vannak azok, akiknél a megelőző 6 hónapban csak egy anyatej helyettesítő tápszert váltottak ki. Ez arra ösztönöz, hogy a háziorvosok csak indokolt esetben írjanak fel tápszert, a praxishoz tartozó

csecsemők minél nagyobb arányban részesüljenek kizárólag szoptatásban.

Az indikátorrendszer nem büntető, hanem jutalmazó jellegű, és az adott házi gyermekorvosi csoporton belül a legjobban teljesítő háziorvosokat díjazza.

Az államtitkár emlékeztetett rá, az egészséges csecsemőknek jelenleg több mint 20
anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer érhető el állami támogatással, és több speciális gyógyászati célra szánt tápszer is támogatott.

Az egészséges csecsemőknek adható anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek tizenkét hónaposnál fiatalabb gyermek részére írhatóak fel tb-támogatással, de valamennyi támogatott csoportban elérhetők olyan termékek, amelynek ára nem változott az elmúlt időszakban.

A jelenleg támogatott anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek átlag térítési díja 2 300 forint, jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá az édesanyák ezekhez, mintha a közforgalomban elérhető társadalombiztosítási támogatással nem rendelkező tápszereket vásárolnák meg.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik