Belföld

Annyi a varjútámadás, hogy csapdákkal kezdték el őket befogni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nemrég valaki kórházba került a XIII. kerületben, olyan erővel támadta meg egy varjú – most csapdákkal védekeznek a varjútámadások ellen, írja az rtl.hu.

Gyanútlanul biciklizett két éve egy férfi Budapesten, amikor hirtelen egy varjú támadt rá. Hasonló eset történt Ferencvárosban is, akkor egy nő fejét vette célba ugyancsak egy varjú. A 13. kerületben nemrég kórházba is került valaki egy hasonló eset miatt, ezért az önkormányzat úgy döntött, csapdákkal védik meg az embereket a támadásoktól, írja a lap.

Az úgynevezett élőcsapdát a polgármesteri hivatal tetején helyezték ki. Ezekkel egyszerre több példányi is be lehet fogni. Az élőcsapdák kifejezetten dolmányos varjak és szarkák befogására alkalmasak. A ketrecben csalimadár van, amely élelmet és vizet is kap, ő vonzza társait a csapdába.

A csapdák kihelyezésének célja nem a varjúállomány gyérítése vagy kiirtása, hanem az, hogy lokálisan csökkentsük annak a veszélyét, hogy emberek testi épsége sérüljön

– mondta az RTL Híradónak Dr. Bujdosó Sándor, a XIII. kerületi önkormányzat jegyzője, aki hozzátette azt is, hogy a madaraknak nem esik bántódásuk. A hivatalon kívül egy bölcsődéhez is raktak ki csapdákat, hogy a gyerekeket megóvják a támadásoktól.

Ebben az időszakban egyébként azért harciasabbak a madarak, mert védik a fiókáikat. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője azt tanácsolja: nem szabad hátat fordítani az állatnak, inkább szembe kell fordulni vele, és valamivel hadonászni, kiabálni. Szerinte a kihelyezett csapdák nem annyira veszélytelenek.

Sok bejelentés érkezett hozzám, akár a Madártani Egyesülethez az elmúlt évtizedekben, hogy az az illegális, de egyszerű megoldás, hogy kiteszik a csapdát, és mondjuk csak egy hét múlva ellenőrzik, és az összes madár belepusztul

– mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az RTL Híradónak. A szakértővel nemrég az rtl.hu is készített interjút a témában, akkor Orbán Zoltán kifejtette többek között azt is, hogy a csapdákkal az önkormányzatok exponenciálisan növelik a problémát.

Ha például egy településen kétszáz méteres szakaszon költenek a varjak és levágják a fészkeiket, 90 százalékuk pár kilométeren belül új helyre költözik, és annyit érnek el, hogy egy varjúkolóniából lesz akár húsz-harminc kisebb-nagyobb, ráadásul az eredeti helyre is visszatérnek a madarak

– magyarázta a szakember.

A 13. kerületi önkormányzatnál azt mondják, folyamatosan figyelik, hogy fogott-e madarat a csapda, és egy vadállatok befogásával foglalkozó cég akár naponta is elviszi azokat onnan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik