Sport

Folyamatban van Suhajda Szilárd mentése, lényegi információkat csak a mentőakció után közölnek

Suhajda Szilárd Facebook oldala
Suhajda Szilárd Facebook oldala

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók – írták pénteken éjjel a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon. A Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászó műholdas nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este 19:30-kor jelzett, akkor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, a jeladó azóta több pozíciót nem küldött.

A küldetés kommunikációját segítő Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény. Hozzátették, hogy a művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tudnak szolgálni.

Suhajda Facebook oldalán is arról írtak péntek éjfél körül, hogy:

Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Korábbi tájékoztatás szerint a magyar sportolót segítő háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Egy másik hegymászó csapat látta őt, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Ezután szerveztek egy csapatot az elérésére, de hozzátették: az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

A korábbi bejegyzésben azt írták: azt egyelőre nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki tiszta mászással eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

(via MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik