Belföld

Beer Miklós a diákok kordonbontásáról: Nem örülök neki, de valahogy jelezni kell, hogy baj van

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A halállal való kapcsolatáról, az oktatás helyzetéről, az egyház társadalmi és politikai befolyásáról is beszélt Veiszer Alinda műsorában Beer Miklós a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, aki a napokban ünnepli a nyolcvanadik születésnapját – derül ki a Telex cikkéből.

Beer az elmúlással kapcsolatban így fogalmazott: „Barátkozom vele, mondjuk így”.

Fiatalon az ő fejében is megfordult, hogy édesapa lehetne. A nyugalmazott püspök szerint fontos lépés lenne, ha a papságot megnyitnák a családos emberek előtt.

Mindnyájan érezzük (…), hogy valami nincs rendben az egyházunkban

– fogalmazott Beer. Mint mondta, egyre kevesebben érdeklődnek az egyházi pálya iránt, és a fiatal papok mentális állapota labilis, mert nagyon egyedül érzik magukat. Hodász Andrást is sajnálja, aki néhány hónapja részben emiatt hagyott fel a papi hivatással.

Nem tartja normálisnak, hogy olyan fiatalokat vesznek fel teológiára, akiknek 18 évesen még fogalmuk sincs, hogy mit akarnak az élettől. Ő azt szokta tanácsolni a pálya iránt érdeklődő fiataloknak, hogy a teológia előtt inkább végezzenek egy másik szakot.

Hibának tartja a kötelezően választható hittanoktatás bevezetését is, szerinte ezzel a döntéssel megszakadt a gyerekek és fiatalok élő kapcsolata az egyházzal. „Ma már a gyerekek letudják az iskolában a kötelezően választott hittant, a szülők pedig meg vannak nyugodva, hogy ők megtettek mindent a gyerekért, és nincs már élő kapcsolat az egyházzal” – fogalmazott.

Azt is mondta, hogy szerinte felelőtlenség egyházi kezelésbe venni olyan iskolákat, amelyeket az egyház nem tud lelki tartalommal megtölteni. „Azzal, hogy kiírjuk az iskolára, hogy katolikus iskola, miért lenne minőségileg más, mint egy állami iskola?” – tette fel a kérdést.

Az elmúlt hetek diáktüntetéseivel kapcsolatban elmondta, hogy

nem örül a kordonbontásnak és az erőszakos fellépésnek, de azt gondolja, valahogy jelezni kell, hogy baj van.

Beer 2019-ben vonult nyugdíjba, és azóta a Szent Ferenc Szegényei Alapítványt vezeti. A teljes műsort itt lehet megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik