Sport

Ha megtalálják, akkor is az Everesten marad Suhajda Szilárd holtteste

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi történt pontosan Suhajda Szilárddal, de a nyilvánosság számára új információ, hogy az Everest mászói közül többen is nehézségekkel küzdöttek az elmúlt napokban.

Az atv.hu a magyar expedíció kommunikációs vezetőjére hivatkozva azt írta, a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és a használt zsebkendőt simán kitették az asztalra. Pintér László azt mondta, Szilárd ezt szóvá is tette, mondván: ne betegítsék meg egymást.

Szilárd végül megkezdte a csúcstámadást. Nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára. Két fős háttércsapatával, akik itthonról tartották vele a kapcsolatot, 8630 méteren beszélt utoljára. Tudta, hogy idő szűkében van, de eltökélt volt.

Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni

– fogalmazott Pintér László

Hozzátette, a hegymászó eltűnése és halála a csapat számára döbbenetes fordulat volt, a kommunikációs vezető szerint eltart egy ideig, míg ezt feldolgozzák.

A Suhajd Szilárd keresésére küldött világklasszis serpák nem találták meg a magyar mászót, de a légi felderítés még folyamatban van.

A holttest azonban a család kérésére mindenképpen a hegyen marad. Ha biztonságosan megközelíthető helyen van, akkor a mászó eszközeit elhozza a mentőcsapat. Egyrészt, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, másrészt utolsó emlékként a családnak, akik azt kérték: a nyilvánosság kizárásával gyászolhassanak.

A jelenlegi adatok szerint a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra az Everesten oxigénpalack nélkül.

Kapcsolódó
Suhajda Szilárd nem meghódítani akarta a hegyeket
Az egyik legsikeresebb magyar hegymászó az Everest csúcsához közel tűnt el szerdán. Alázattal, szerényen beszélt a kiszemelt csúcsokról, az oda vezető útjai pedig nem csak fizikális teljesítmények voltak a számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik