Semjén: Kudarcba fognak fulladni a nagy és szent II. János Pál pápa elleni támadások

POLITIKA
2023 március 22., 20:49

„Kudarcba fognak fulladni azok a támadások, amelyek a minap a nagy és szent pápát, II. János Pált érték,” jelentette ki Semjén Zsolt szerda este a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett esten mondott köszöntőjében. A KDNP elnöke arra a március elején sugárzott lengyel oknyomozó műsorra utalt, ami feltárta: II. János Pál már évekkel azelőtt tudott a lengyel katolikus egyházban elkövetett gyermekmolesztálásról, hogy pápa lett volna, de bíborosként segített eltussolni ezeket az eseteket. Semjén emlékeztetett: pártja állásfoglalásban utasította vissza a lengyel pápa "lejáratását célzó kampányt", szerinte

"azt az embert támadják, akinek Közép- és Kelet-Európa népei a szabadságukat köszönhetik".

A lengyel-magyar barátságról megállapította, hogy "a lengyel és a magyar nép se genetikai, se nyelvi rokonságban nem áll egymással, barátságuk mégis szemet szúrt Európa aktuális birodalmi hatalmasságainak." Hozzátette:

„A keresztény Lengyelország és a keresztény Magyarország szoros kapcsolata azért fontos napjainkban is, hogy ez a testvéri együttműködés Európában meghatározó példává és erővé váljon.”

(MTI)