Elkoboztak egy Antigoné-darut az őt megmentő indiai férfitól, a helyi ellenzék szerint politikai bosszú áll a háttérben

ÁLLAT
2023 március 23., 13:28

Elkobozták egy indiai férfitól azt az Antigoné-darut, melyet egy évig gondozott a saját földjén. A védett madarat még sérülten találta meg a férfi, aki meg is gyógyította. Később arra számított, hogy a daru végleg visszarepül a természetbe, az állat azonban minden este visszatért hozzá.

A hatóságok kedd délután jelentek meg a férfi földjén, hogy elszállítsák a madarat egy rezervátumba, ahol 17 ezer Antigoné-daru él. Az indiai jogszabályok szerint ugyanis magánszemélyeknek illegális ezeket az állatokat tartani és etetni.

A daru azonban nem sokkal később elrepülhetett a rezervátumból. Ezt egy interneten terjedő videóból lehet sejteni, melyen a falusiak etetik a madarat. A hatóságok ugyanakkor tagadják ezt az állítást, szerintük a daru még mindig a rezervátumban van.

Egy Antigoné-daru
photo_camera Egy Antigoné-daru Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A történetnek van egy politikai szála is, ugyanis a régió legnagyobb ellenzéki pártja bosszúval vádolta meg a helyi kormányt. Egyik vezető politikusok nem sokkal a madár elkobzása előtt meglátogatta a farmert, és a daruval is fotózkodott.

Az Antigoné-daruk a világ legnagyobb repülésre képes madarai, akár 180 cm nagyságúra is megnőhetnek. Populációjuk nagy része az észak-indiai Utter Prades állam mocsaras területein él. (via BBC)