Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában

drog
2023 március 23., 15:13

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentését, melyben az európai kábítószer-használatot vizsgálta.

A kutatók tavaly március-áprilisban egy egyhetes időszakban 104 európai városban vizsgálták a szennyvizet. A mintákból a kokain, az amfetamin, az MDMA, továbbá az ecstasy, a ketamin és a kannabisz használatára következtettek.

Az ügynökség jelentése szerint ismét a belga Antwerpen szennyvízében találták a legtöbb kokainnyomot. 1000 főre számítva napi átlagban 2381 milligram kokainmaradványt mutattak ki. Ez magabiztosan előzi a második helyen álló spanyolországi Tarragona 1611 milligramos értékét.

Lefoglalt kokain a hamburgi vámon.
photo_camera Lefoglalt kokain a hamburgi vámon. Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A mérések szerint a kokainhasználat továbbra is a nyugat- és dél-európai városokban a legmagasabb, különösen Belgium, Hollandia, Portugália és Spanyolország településein.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az adatok nem teljesek, mert Franciaországban például még nem végeztek méréseket. Az Egyesült Királyságból pedig csak Bristol városából érkeztek adatok. Emellett több kelet-európai ország, így Magyarország is kimaradt a mérésekből. (via MTI)