Ransomware-Ferrari 2:0

2023. március 21. 10:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Minden szektorban és szegmensben felbukkan a zsarolóvírus, és ezúttal a Ferrari háza táján történt egy doxinggal ékesített incidens.

Miután váltságdíj-követeléssel fordultak a bűnözők a Ferrari felé, márciusban a cég nyilvánosságra hozta a támadás tényét. Annyit lehet tudni, hogy az adatszivárgásban ügyféladatok érintettek, köztük nevek, lakcímek, e-mail címek és telefonszámok.

A vállalat állítása szerint az ellopott adatok közt semmilyen fizetési információ, bankszámlaszám nem szerepelt, illetve állítólag a korábban vásárolt vagy jelenleg rendelés alatt álló autókkal kapcsolatos adatok sem szivárogtak ki.

A Ferrari a hatóságokhoz és kiberszakértőkhöz fordult az ügy miatt, a vizsgálat jelenleg is tart. Mivel a cég megtagadta a váltságdíj fizetést, emiatt a darkwebes környezetben számítani lehet esetleges kiszivárogtatásra, bizalmas adatok nyilvánossá tételére.

Mivel a legolcsóbb autójuk is 200 ezer dollárnál kezdődik, így tehetősnek számító ügyfélkörben a célzott adathalász támadások esélye a közeljövőben elég biztosra vehető. Jól láthatóan a bűnözők minden ilyen aktuális vonatra felülnek, például most épp a Silicon Valley Bank csődje kapcsán terjesztenek csaló e-maileket, adathalász átveréseket.

Konkrét támadói csoportot, illetve ransomware fajtát nem neveztek meg az ügy kapcsán.

Emlékezetes, hogy 2022. októberében már történt előzőleg egy RansomEXX nevű banda által végrehajtott hasonló zsarolóvírusos szivárgási incidens, amelynek során akkor 7 gigabájtnyi belső dokumentumot, műszaki adatlapokat és javítási kézikönyveket hoztak nyilvánosságra a támadók.

Az adathalászat elleni védekezési és megelőzés tanácsainkat például ebben a posztban foglaltuk össze, illetve a Hackfelmetszők podcastunk adásaiban többek közt ezzel a témával is foglalkoztunk.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2023.03.23. 19:24:59

hát, biztos sokan sajnálják :)
süti beállítások módosítása