NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Németország tényleg kiszáll április közepén az atomenergiából

A neckarwestheimi atomerőmű: leáll ez is
A neckarwestheimi atomerőmű: leáll ez is Szerzői jogok AP Photo/Michael Probst
Írta: Laszlo SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Steffi Lemke zöldpárti miniszter szerint a lépés nem veszélyezteti az energiaellátás biztonságát. A liberálisok folytatnák az atomenergia felhasználását.

HIRDETÉS

Újabb koalíciós vita Németországban: Steffi Lemke zöldpárti környezetvédelmi miniszter határozottan kizárta az atomerőművek további használatát Németországban, a liberálisok azonban meghosszabbítanák a megmaradt három atomerőmű üzemidejét.

"Marad az április közepén esedékes kiszállás az atomerőművekből. Az atomenergia kockázatai végső soron ellenőrizhetetlenek" - jelentette ki Lemke, elutasítva azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az atomerőművek leállítása veszélyeztetné az energiaellátás biztonságát.

"Nemzetközi összehasonlításban nagyon magas az ellátásbiztonságunk, lényegesen jobb, mint a szomszédos országoké, ahol a legnagyobb az atomenergia aránya" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint "hosszú távon a verseny és a több megújuló energia a legjobb eszköz a stabil árakhoz."

Az atomenergiából való végleges kiszállásnak elvileg már az év végén meg kellett volna történnie. A háború okozta súlyos energetikai helyzet miatt azonban a megmaradt atomerőművek (Emsland, Isar 2, Neckarwestheim 2) leállítását április 15-re halasztották.

A lépésről Scholz kancellár döntött, egy időre véget vetve az ökopárt és a liberálisok közötti belső koalíciós vitának. Míg az FDP támogatja az atomenergia további használatát, addig a Zöldek és az SPD számára ez tabu. Németország 2011-ben, a fukusimai atomerőmű balesetre hivatkozva döntött arról, hogy 2022 végéig bezárja az összes, akkor még 17 működő atomerőművét.

Az Európai Parlament tavaly július elején zöld energiaforrásként ismerte el az atomot és a földgázt. A német atomenergia használatának teljes leállítását tavaly bírálta az EU és a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) is.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Vége a maratoni koalíciós vitának: mégsem tiltják be a gázfűtést Németországban

Hét szénerőművét állítja le Németország

Évente több százezer kisállat kerül menhelyre Németországban a megélhetési válság miatt