NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Egész Franciaországra átterjedtek és egyre durvulnak a tüntetések

Demonstration turned into violence in Paris, 18/03/2023
Demonstration turned into violence in Paris, 18/03/2023 Szerzői jogok AP Photo
Írta: Rita Konya
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Újabb este voltak zavargások Franciaország-szerte a nyugdíjreform miatt.

HIRDETÉS

Újabb este voltak zavargások Franciaországban a nyugdíjreform miatt, a rendőrség több tucatnyi tüntetőt tartóztatott le. A törvény visszavonását, sőt, már egyenesen az elnök lemondását követelő tiltakozások mostanra az egész országra kiterjedtek.

A fővárosban tüntettek a legtöbben, csaknem négyezren. Ott 81 főt vettek őrizetbe. Mivel a hatóságok az előző két éjszaka zavargásai után betiltották a gyülekezést a Place de la Concorde-on és a Champs Elysées-n, a tömeg a Place d'Italie-ra vonult át. Az ország délebbi részén, Bordeaux-ban, Marseille-ben és Nantes-ban is elfajult a tiltakozás, kukákat gyújtott fel a tömeg, sőt, Lyonban is oszlatásba torkollott.

A tüntetéshullámot az indította el, hogy az államfő, Emmanuel Macron csütörtökön a parlament megkerülésével áterőltette a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 megemelő törvényt. A hagyományos parlamenti szavazáson nem lett volna meg az ehhez szükséges többsége.

A szakszervezetek szövetsége közölte: a törvény visszavonásáig nem állnak le a tiltakozással. Ahogy a CFDT vezetője még csütörtökön hangsúlyozta: a parlamenti szavazás kikerülését lehetővé tevő 49.3-as cikkely alkalmazása csak azt bizonyítja, hogy a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre való módosításának nincs támogatottsága, a politikai kompromisszum pedig elbukott. 

A következő közös megmozdulást jövő csütörtökre tervezik. A mostani tüntetéseket sokan a sárgamellényesek 2018-as megmozdulásaihoz hasonlítják.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Összecsapások Párizsban a bizalmatlansági indítványok elbukása után

Megszavazta a francia nemzetgyűlés a hajviselet alapján történő megkülönböztetést tiltó tervezetet

Alulteljesít a francia védelmi ipar - a kormány odasóz a nagyvállalatoknak