NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Esnek az európai tőzsdék, 63 százalékos mínuszban a Crédit Suisse részvényeinek árfolyama

A zürichi Crédit Suisse székhelyének bejárata
A zürichi Crédit Suisse székhelyének bejárata Szerzői jogok Michael Buholzer/' KEYSTONE / MICHAEL BUHOLZER
Írta: Noemi MravBBC
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Pánik még nincs, de a helyzet nem jó - vélik elemzők, akik nem csak a svájci óriásbank miatt aggódnak, hanem a többi nagy európai bank részvényeinek volatilitása miatt is.

HIRDETÉS

Nem nyugtatta meg a befektetőket a Crédit Suisse felvásárlásának hétvégi bejelentése - a második legnagyobb svájci bank részvényei soha nem látott mértékben, 63 százalékban estek vissza hétfő délelőtt. 

Az ázsiai tőzsdék nyitása után megfigyelhető esés Európában is folytatódott: a bankrészvények volatilitása nagyon megnőtt.

A nagyobb európai bankok, a Deutsche Bank, a BNP Paribas, az HSBC és a Barclay's részvényeinek értéke szintén folyamatosan esik. Az elemzők szerint pánik még nincs, de a helyzet "nem jó". 

A Crédit Suisse-t a múlt héten egymás után érő rossz hírek hatására a svájci kormány 54 milliárd dolláros mentőövet dobott a csődközelbe került pénzintézetnek, majd vasárnap bejelentették: a bank legnagyobb riválisa, az UBS egymilliárd dollárért felvásárolja a Crédit Suisse-t. Az üzlet bejelentésével azért siettek, hogy még az ázsiai tőzsdék nyitása előtt megnyugtassák a piacokat. 

A terv azonban nem jött be: nemcsak a Crédit Suisse, de az UBS részvényei is drasztikusan esni kezdtek. 

A londoni és más európai tőzsdéken is esésnek indultak a bankrészvények. A befektetők aggódnak a bankrészvények volatilitása és az iparágban felfedett hiányosságok miatt, így igyekeznek szabadulni a részvényeiktől, nemcsak a Crédit Suisse, hanem más európai nagybankok esetében is: ilyenek a Deutsche Bank, mely 6 százalékot esett, a BNP Paribas a maga 5 százalékos esésével, vagy a brit Standard Chartered, HSBC és a Barclays.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Hatalmasat emelt a török központi bank az irányadó kamatlábon

A UBS befektetési bank egymilliárd dollárért megvenné a Credit Suisse-t

A svájci jegybank mentőövet dob a bajba jutott Credit Suisse-nek