NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Miért nem küldenek a MiG-eknél modernebb vadászgépeket az ukránoknak a NATO-szövetségesek?

Egy MIG-29-es vadászgép a Malacky-Kuchyna légibázison, Szlovákiában
Egy MIG-29-es vadászgép a Malacky-Kuchyna légibázison, Szlovákiában Szerzői jogok Jaroslav Novak/Tlacova agentura SR
Írta: Noemi MravCNN
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Sok oka van annak, hogy Zelenszkij ukrán elnök ismételt kéréseire sem adnak neki a NATO-szövetségesek F-16-os vadászgépeket, cikkünkben ezeket szedtük össze.

HIRDETÉS

Már két ország is bejelentette, hogy harci repülőgépeket küld Ukrajnának: Andrzej Duda lengyel elnök március közepén közölte, hogy MiG 29-es vadászgépeket juttat Kijevnek, nem sokkal később pedig Szlovákia ígért hasonló típusú gépeket.

Nem meglepő, hogy Lengyelország volt az első, amely megtette ezt a lépést. A lengyeleknek több évszázadra visszamenő tapasztalatuk van az oroszokkal és az orosz hódítással, ami a mai napig meghatározza a lengyelek gondolkodását.

Duda első körben négy darab MiG-29-es típusú repülőt küld Kijevnek a következő napokban, de ezeket hamarosan több, jelenleg szerelés alatt álló gép is követi majd. És bár a négy darab vadászgép elsőre kevésnek tűnhet, ez így is óriási lépés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor még elképzelhetetlen volt, hogy bármely NATO-tagország ilyen fegyvert küldjön Ukrajnába.

De változtat ez bármin is? Politikai szinten biztosan, mivel az "első fecskéhez" hamarosan mások is csatlakozhatnak. Hogy ez mennyire így van, bizonyítja a tény, hogy alig egy nappal a lengyel bejelentés után a szlovák miniszterelnök, Eduard Heger megerősítette: a lengyelek példáját követve ők is 13 MiG-et küldenek az ukránoknak. Valószínű, hogy őket további országok követik majd, akiknek légierejük momdernizálása miatt már nincs szükségük a szovjet gyártású MiG-ekre, és azokat Ukrajnának adják.

Miért praktikusabb MiG-eket adni, mint például F-16-osokat?

A MiG-ek küldésének több előnye is van, ezek közül az egyik, hogy miután sok európai ország rendelkezik ilyenekkel, viszonylag könnyű alkatrészt szerezni hozzájuk. A MiG-29-esek analóg gépek, melyek régebbi repülési technikát alkalmaznak, míg az F-16-osok digitálisak. A MiG-eket rövidtávú bevetéseken használják, jól manőverezhetőek.

Egy másik nagy előny, hogy a MiG-eket már jól ismerő ukrán légierő érkezésük után azonnal használatba tudják helyezni, és nem szükséges hónapokig tartó kiképzést kapnia a pilótáknak, mielőtt bevethetnék őket.

Zelenszkij ukrán elnök kívánságlistáján ennek ellenére mégsem ez a típus, hanem az amerikai F-16-os vadászrepülők szerepelnek első helyen. Alex Walmsley védelmi szakértő szerint olyan ez, mintha valakinek egy 1990-es laptop vagy a legújabb Macbook közül kéne választani. "Vagy egy Ford Escort és egy Porsche között. Alapvetően mindkettő ugyanazt tudja - repül és rakétákat lő ki - de a MiG-ek se nem olyan erősek, se nem olyan hatékonyak, mint az F-16-osok."

Az USA ennek ellenére folyamatosan visszautasítja az ukránok F-16-osokra vonatkozó kéréseit, mondván: számukra praktikátlanok lennének ezek a gépek. És ez nem csupán szóvirág, az F-16-osok - bár tagadhatatlanul modernebbek, mint a szovjet időkből megmaradt MiG-ek - nem igazán lennének az ukránok javára. Egy F-16-os vadászpilóta kiképzése ugyanis hónapokba - ha nem éppen évekbe - tellik. 

És itt a dilemma: ahhoz, hogy az ukrán légierő előnyre tegyen szert az oroszokkal szemben, nem MiG-ekre, hanem F-16-osokra volna szükség - ám az ezekre való betanítás egy háborús helyzet közepén, kevés alkalmas pilótával, óriási terhet róna rájuk.

"Évekig tartó, békeidős tréning, és a megfelelő fenntartási  és szerelési háttértudás nélkül egyszerűen csak nem fogják azt az eredményt hozni, amit elvárnak tőlük" - mondta el a CNN-nek Mark Hertling, az amerikai hadsereg visszavonult altábornagya.

Mekkora eredményt hoz a MiG-ek bevetése?

A Kreml szerint az ukránoknak adományozott MiG-ek nem fognak érdemben változtatni a háború menetén - amiben lehet némi igazság, mivel az ukránok légiereje körülbelül tizede lehet az oroszokénak. Pontos számokat senki sem tud, egyrészt, mert hadititokról van szó, másrészt mert az ukránoknak a Szovjetunió összeomlása után juttatott MiG-jeinek jó részét a Krím-félszigeten tartották, amelynek 2014-es elcsatolásakor azok elvesztek.

A most Ukrajnának juttatott MiG-ek ugyan jelentősen megerősítik az ukránok légierejét, de nem fognak óriási áttörést hozni számukra. William Gilpin egykori F-16-os pilóta szerint az ukránok légiereje egy egész generációval van lemaradva az oroszok mögött, F-16-osokkal viszont egy egész generációval előzné meg azt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Orosz technikusok szabotálták el a szlovák MiG-29-esek működését?

Egyesített északi légiflotta jött létre az orosz fenyegetés miatt

A lengyelek MIG29-eseket adnának Kijevnek, Oroszország elkerülné a Hágai Bíróságot