NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Elfogadták a Windsori Keretmegállapodást a brit parlamentben

Rishi Sunak miniszterelnök a brit parlamentben.
Rishi Sunak miniszterelnök a brit parlamentben. Szerzői jogok AP Photo
Írta: Peter KristofMTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A keretmegállapodás az északír protokollt váltja.

HIRDETÉS

Elfogadta a brit parlament alsóháza az észak-írországi protokollt felváltó Windsori Keretmegállapodást, melynek célja, hogy megkönnyítse a brexit utáni kereskedelmet Nagy-Britannia és Észak-Írország között. Az erről szóló szavazáson 515 képviselő igennel, 29 nemmel voksolt, a többiek tartózkodtak.

Az egyezményt a kormányzó Konzervatív Párt több prominens tagja is elvetette – köztük két volt miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss –, elfogadása azonban nem volt kétséges, a konzervatív frakció többsége mellett ugyanis a legnagyobb ellenzéki frakciócsoport, a Munkáspárt és a többi ellenzéki párt is előre bejelentette, hogy támogatja a Windsori Keretmegállapodást.

A legnagyobb britpárti protestáns észak-írországi erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) alsóházi frakciója testületileg a Windsori Keretmegállapodás elfogadása ellen voksolt, aminek különös jelentőséget ad, hogy a brexit után kialakult helyzetre hivatkozva a tavalyi észak-írországi választások óta nem hajlandó hozzájárulni a katolikus pártokkal közös új északír kormány megalakításához.

Rishi Sunak brit miniszterelnök kormánya és az Európai Bizottság a múlt hónap végén jutott egyezségre az északír protokoll módosításáról. A Windsori Keretmegállapodás alapján Észak-Írország továbbra is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben marad az EU egységes belső piacával és vámuniójával, de a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem vámjogi terheit a megállapodás jelentősen enyhíti.

Miért változtattak?

Észak-Írország különleges státusára azért van szükség, mert a brit EU-tagság megszűnése óta Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határa az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen az egykor katonai szigorral őrzött határon azonban az észak-írországi felekezeti konfliktus rendezését elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfőbb vívmányaként jó ideje semmiféle ellenőrzés nincs, így a brexit-megállapodáshoz fűzött észak-írországi protokoll Nagy-Britannia és Észak-Írország között írt elő vámjellegű ellenőrzéseket, melyek célja az volt, hogy Írországba – vagyis az EU egységes belső piacára – ne kerülhessenek át ellenőrizetlen termékek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek.

A protokoll átalakítását azonban több politikai erő is hosszú ideje követelte arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren hozott létre belső vámhatárt, és ez kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Pozitívak a reakciók, de a brit parlament is meg kell szavazza az északír kereskedelmi protokollt

Windsori megállapodás: tetszik-e az új keretrendszer az északír pártoknak?

Brexit: megállapodott Brüsszel és London az északír protokollról