NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Felháborodás, tüntetések, szeméthegyek - továbbra sem kérnek a nyugdíjemelésből a franciák

tüntetők Marseille-ben március 23-án
tüntetők Marseille-ben március 23-án Szerzői jogok AP Photo
Írta: France24, Pásztor Máté
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A tüntetőket csak még jobban feltüzelte Macron elnök tegnapi tévéinterjúja.

Elzárták a Charles de Gaulle repülőtér 1 termináljához vezető utat a nyugdíjkorhatár-emelés miatt tiltakozó francia munkások.

HIRDETÉS

A repülőtér vezetőinek tájékoztatása szerint a terminál vonaton megközelíthető, de a vasutat is érintő sztrájkhullám miatt itt is hosszabb menetidőre kell számítani. Az autóval érkezőket arra kérik, hogy másik terminálnál parkoljanak és használják a reptéren belüli közlekedési eszközöket, a spontán tiltakozás ugyanakkor nem érinti a repülőjáratokat, közölte a reptér szóvivője.

A kilencedik napja tartó országos sztrájkhullám megbénította a városi tömegközlekedést, illetve a regionális vonatokat. Több iskolát bezártak és egyes területeken akadozik a villamosenergia-termelés, míg a tüntetők akadályozzák a Dunkerque-i cseppfolyósítottföldgáz-terminál működését is. 

AP Photo
tüntetők Bayonne-banAP Photo

Párizs utcáin továbbra is bűz terjeng, mivel körülbelül 7000 tonna szemetet nem szállítottak el. Bár a francia kormány egészségügyi okokból utasított több szemétszállító céget, hogy gyűjtsék össze a hulladékot, ez a folyamat is kihívást jelent, mivel számos szemétégetőt is lezártak a tüntetők.

A nyugdíjemelés miatti országos felháborodást tovább tüzelte Emanuel Macron tegnapi élő televíziós interjúja. A szakszervezeti vezetők szerint a francia elnök gúnyt űz a francia közvéleményből, és felszólították az embereket, hogy folytassák a sztrájkot. Macron elnök szerdán kijelentette, hogy a törvény, amelyet kormánya a múlt héten szavazás nélkül fogadott el, az év végén a fokozódó harag ellenére is életbe lép.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A francia szenátus első olvasatban megszavazta a nyugdíjreformot

Megint sztrájkoltak a párizsi Eiffel-torony dolgozói

Életbe lépett Macron hónapokon át elkeseredett tüntetésekkel támadott nyugdíjreformja