NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Végigfutott a világsajtón, hogy Gulyás Gergely szerint Putyint Magyarországon nem tartóztatnák le

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Kreml által 2023. március 23-án közölt fotón
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Kreml által 2023. március 23-án közölt fotón Szerzői jogok Gavriil Grigorov/Sputnik
Írta: FM
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A miniszter azt mondja, nincs rá jogalap, és a magyar kormány még nem alakította ki álláspontját az ügyben.

HIRDETÉS

Több jelentős külföldi hírügynökség és sajtóorgánum is foglalkozott a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésével.

A Reuters felidézi, hogy Magyarország aláírta és ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) létrehozó Római Statútumot, amely pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnököt Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekménnyel, több száz gyermek illegális kitoloncolásával vádolják. A testület szerint alapos okkal feltételezhető, hogy Putyint egyéni büntetőjogi felelősség terheli.

Arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e Putyint, ha Magyarországra jönne, Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta, hogy a Római Statútum nem épült be a magyar jogrendszerbe.

"A magyar jogra hivatkozhatunk, és ez alapján nem tartóztathatjuk le az orosz elnököt..., mivel az ICC statútumát nem hirdették ki Magyarországon" – idézi a Reuters Gulyás szavait.

A CNN, amely szintén hosszasan foglalkozott a miniszter kijelentésével, ugyanezt a mondatot idézi, hozzátéve, hogy Gulyás szerint a magyar kormány még "nem alakította ki álláspontját" az ügyben.

Az amerikai hírcsatorna cikke úgy fogalmaz, hogy „Orbán Viktor magyar miniszterelnök és kormánya mindig is messze a legszorosabb szövetségese volt a Kremlnek az európai tömbön belül. A tavaly februári ukrajnai orosz invázió után is Orbán vonakodott a leginkább az Oroszország elleni szankciók bevezetésétől. Magyarország NATO-tagként is ellenezte, hogy a nyugati országok fegyvereket küldjenek Ukrajnának. Orbán arra figyelmeztetett, hogy Európa belesodródhat az ukrajnai háborúba, és széles körű erőfeszítéseket tett Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozására. Ugyancsak húzza az időt Svédország NATO-csatlakozási törekvéseivel szemben” – írja a CNN.

Putyin, aki mindössze a harmadik hivatalban lévő elnök, akire az ICC elfogatóparancsot adott ki, valószínűleg nem kerül egyhamar bíróság elé. A parancs azonban azt jelenti, hogy letartóztathatják és Hágába küldhetik, ha bármelyik ICC-tagállamba utazik.

Oroszország nem titkolja, hogy több ezer ukrán gyermeket vitt Oroszországba, de azt humanitárius akciónak állítja be, amelynek célja az árvák és a konfliktusövezetben elhagyott gyermekek védelme.

Moszkva többször is tagadta azokat a vádakat, hogy katonái atrocitásokat követtek volna el a szomszédos ország megszállásakor.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Szakértő: amiatt fenyegetőzhet Putyin nukleáris fegyverekkel, mert nem állnak jól a dolgai

Blokkolta a magyar kormány az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre