NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Utah állam szülői engedélyhez köti a 18 éven aluliak közösségi média használatát

Utah állam kormányzója aláírja az új törvényt
Utah állam kormányzója aláírja az új törvényt Szerzői jogok Trent Nelson/2023 Trent Nelson
Írta: Kristof MolnarThe Guardian
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A szülők pedig bármikor hozzáférhetnek majd gyerekeik bejegyzéseihez.

HIRDETÉS

Spencer Cox, az amerikai Utah állam republikánus kormányzója aláírta a fiatalkorúak közösségi média aktivitását korlátozó új jogszabályt. A törvény szülői engedélyhez köti a TikTok, az Instagram és a Facebook használatát is.

Az Egyesült Államokban ez az első állami szintű jogszabály, mely megtiltja a 18 éven aluliak regisztrációját kifejezett szülői hozzájárulás nélkül. A szabályok szerint a közösségi média oldalakat csak reggel fél 7 és este fél 11 között használhatják majd a fiatalok, hacsak a szüleik nem módosítják ezt a beállítást. A felnőttek emellett hozzáférnek majd gyerekeik valamennyi bejegyzéséhez is.

A törvény korlátozza a platformok tevékenységét is, ugyanis a cégek nem gyűjthetnek információkat a 18 éven aluliakról, és hirdetésekkel sem célozhatják őket. 

Az ugyanakkor kérdéses, hogy miként fogják ellenőrizni a hatóságok a törvény betartását. Szövetségi szinten ugyanis jelenleg is tiltott a 13 éven aluli gyerekek adatainak gyűjtése szülői hozzájárulás nélkül, ezért a legtöbb platform nem is engedi őket regisztrálni. A gyerekek azonban könnyen meg tudják kerülni a szabályt, és szüleik engedélye nélkül is megjelennek az applikációkon.

Az új törvény ellen több csoport is tiltakozott. A technológiai szektor képviselői az online szólásszabadság korlátozásáról beszéltek, míg a civil jogvédő szervezetek az LMBTQ kisebbséghez tartozó fiatalok szűkülő információszerzési lehetőségei miatt aggónak.

Utah mellett több másik amerikai állam is hozott hasonló szabályokat. Connecticut, Ohio és Arkansas is korlátozta a fiatalok közösségi médiához történő hozzáférését, míg Texas a teljes betiltásukon is gondolkozott már.

Az utahi jogszabály jövő márciusban lép majd hatályba.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Órákon át faggatta az amerikai kongresszus a TikTok vezetőjét

Megtiltják a TikTok használatát a holland köztisztviselőknek

60 perces napi időlimitet vezet be a TikTok a 18 éven aluliak számára