NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Tömegek ünneplik a ramadánt Medinában

Medina belvárosa
Medina belvárosa Szerzői jogok Siposhegyi Zoltán/Euronews
Írta: Zoltan SiposhegyiEuronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az Euronews riportere a szaúd-arábiai városban forgatott.

HIRDETÉS

Megkezdődött csütörtökön a muszlimok éves böjti időszaka, a ramadán. A böjti hónapot sok helyen infláció és belpolitikai feszültségek árnyékolják be. Az Euronews riportere a szaúd-arábiai Medinából jelentkezett.

Siposhegyi Zoltán, Euronews:  

"Lebukott a nap az iszlám világ egyik legszentebb helyén, a medinai nagymecsetnél, ahol a hagyomány szerint eltemették Mohamed prófétát. Ezzel véget ért a ramadán első napja, az emberek fellélegezhetnek, hiszen egy hosszú, végigböjtölt nap után együtt étkezhetnek, és együtt imádkozhatnak. Itt, a mecsetnél is most már több ezren, de lehet, hogy több tízezren gyűltek össze, hogy együtt köszöntsék azt, hogy Allah kifejezte akaratát Mohamed prófétának, az időszámításunk szerinti 610-ben. a ramadán alatt nemcsak az evéstől, az ivástól, a dohányzástól és a szexuális élettől kell magukat távol tartaniuk, hanem az irigységtől, a büszkeségtől és a haragtól is. Sokak szerint ez már sokkal nehezebb".

Az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Felmentést kapnak a gyógyszert szedő betegek, az idősek, a szoptatós vagy terhes anyák, a gyerekek. Az úton lévőknek a böjtöt be kell pótolniuk, ha hazaérkeznek: a pótlást abban az évben bármelyik napon megtehetik. Esténként sok helyütt nagy vacsorát tartanak a muzulmánok, főként Nyugat-Európában és azokban az arab országokban, ahol több a gazdag ember.

A böjti hónapot ugyanakkor sok helyen infláció és belpolitikai feszültségek árnyékolják be a muzulmán világban. Tunéziában és Libanonban belpolitikai válság és súlyos gazdasági krízis alakult ki az árak drasztikus emelkedése miatt. A polgárháború és az ennek nyomán kialakult humanitárius válság sújtotta Jemenben szintén sokan aggódnak, hogy ramadán idején nem jut elegendő étel az asztalra.

Nehéz ramadán vár a Törökország déli, valamint Szíria északnyugati részén élőkre is, ahol több mint 10 millió embert sújtottak az erős földrengések februárban.

Izraeli és palesztin vezetők a héten bejelentették, igyekeznek csökkenteni a feszültséget ramadán idejére. A böjti hónap alkalmából telefonon üdvözölte egymást Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és szaúdi kollégája, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, nem sokkal azután, hogy a két ország bejelentette: normalizálják diplomáciai kapcsolataikat.

A ramadán idén április 23-ig tart.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az “Elrendelés Éjszakája”, a Ramadán 27. napja

ENSZ: Tartózkodjanak a provokatív megnyilvánulásoktól a Ramadán alatt

Beárnyékolja sokak ramadánját az élelmiszerek drasztikus drágulása