NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Lassul az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában, muzeális tankokat vetnek be a fronton

Orosz katonák tarackágyúval lőnek az ukrán csapatokra
Orosz katonák tarackágyúval lőnek az ukrán csapatokra Szerzői jogok AP/Russian Defense Ministry Press Service
Írta: Laszlo SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A brit védelmi tárca szerint azért is akadozik az orosz újoncok kiképzése, mert magukat a kiképzőket is a frontra vezényelték.

HIRDETÉS

Oroszország jelenlegi veszteségei már gátolják ukrajnai támadó hadműveleteik hatékonyságát - írja az amerikai központú elemző intézet, az Institute for the Study of War (ISW). Nem segíti a helyzetüket, hogy sok évtizedes, szovjet korabeli T-54/55 tankokra cserélik sérült és megsemmisített modern harckocsijaikat.

A jelek szerint ősrégi szovjet tankokat kénytelen bevetni az orosz hadsereg a kilőtt és megsérült modern harckocsijaik helyett. A T-54-est 1946-ban kezdték gyártani, fejlesztett változata, a T-55 1960-ban jelent meg.

Az ISW szerint ezeknek a harckocsiknak a javításához nagy mennyiségben és olcsón állnak alkatrészek  rendelkezésre, ellenük szól viszont, hogy hiányzik belőlük a modernebb páncélozott járművek páncélzata, és kisebb főágyújuk van, bár az orosz hadsereg egyes járműveket korszerűsített.

"Az ilyen rossz minőségű felszerelések bevetése az orosz hadsereg gépesített manőverező hadviselésre való képességének helyreállítása érdekében valószínűleg az orosz haderő további leépüléséhez vezet Ukrajnában, és még nagyobb veszteségeket okoz a megszállóknak" - írja az amerikai elemző intézet.

Az ISW megerősítette, hogy a Bahmut körüli orosz támadó műveletek lelassultak, az ukrán csapatok sikeres taktikai ellentámadásokat hajtottak végre. A brit védelmi minisztérium is úgy látja, hogy az oroszok  veszíthetnek erejükből Bahmutban, mivel más területekre csoportosítják át őket,ugyanakkor John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője több irányból is lehetséges orosz offenzívákra figyelmeztetett.

A brit titkosszolgálat szerint egyébként az a tény, hogy az orosz fegyveres erőket a kevésbé tapasztalt belorusz csapatok képzik ki, azt jelzi, hogy az orosz kiképzési rendszert súlyosan megzavarta a háború, sok esetben magukat a kiképzőket is a frontra küldték.

Ukrán állítások szerint erőik az elmúlt 24 órában 79 orosz támadást vertek vissza. Az ukrán légierő 12 csapást mért orosz ideiglenes bázisokra, lelőttek két Kh-59 rakétát és négy drónt - közölte Kijev.

Az orosz csapatok most az Avdijivka körüli támadó műveletekre összpontosítanak, valószínűleg a Bahmutban és Vuhledarban megrekedt offenzíva rovására. Emellett az éjszaka folyamán három ember meghalt a donyecki területen, Bahmuttól 20 kilométerre nyugatra fekvő Kosztantyinivka városát ért orosz rakétatámadásban. A várost egyre gyakrabban érik orosz rakéták, különösen a pontatlan Sz-300-asok. 

Rakétatámadás érte éjjel az észak-keleti Szumi megyében található Bilopilia városát is, az oroszok Grad rakétavetőkkel, irányított repülőgép-bombákkal és iráni gyártmányú Shahed drónokkal támadtak. A támadás következtében legalább ketten meghaltak és kilencen megsérültek.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egy orosz ezredes ellopott hét tankmotort, majd eladta őket 230 ezer euróért

Több mint 50 ukrán településről kitiltották az újságírókat

Zelenszkij szerint májusban új orosz offenzíva várható, de Ukrajna készen áll