HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szövegből generál 3D modellt a Nvidia mágikus mesterséges intelligenciája

ferenck 2023.03.14. 08:00

A Nvidia bejelentette a szöveges utasításból (prompt) 3D modellt generáló Magic3D mesterséges intelligenciát. A generatív MI óriási segítség komplex, organikus formájú nyomatok modellezéséhez.

A Magic3D negyven percen belül 3D rácsmodellt hoz létre. A bemutatón a „mérgező kék béka ül egy tavirózsán” mondatot adták meg neki promptként, a feljavított eredmény, minőségét tekintve, CGI alapú jelenetekben, videojátékokban használható.

3dnyomtatas_nvidia.jpg

A Magic3D válasz a Google szeptemberben kijött szövegből 3D modellt (text-to-3D model) létrehozó mesterséges intelligenciájára, a DreamFusion-re. Egy másik cég, a Physna Inc. közben szintén bemutatta saját generatív MI-jének a prototípusát.

A technológiával bárki készíthet speciális ismeretek nélkül 3D modelleket. Felgyorsíthatja a videojáték-fejlesztést, új alkalmazásokat teremthet a film- és a televízió-ipar speciális effektusaihoz is. A Magic3D összességében demokratizálja a 3D tartalom-előállítást.

Grafikus feldolgozó egysége, GPU-ja jóvoltából a Nvidia a napjainkban zajló mesterségesintelligencia-forradalom egyik motorja. A GPU a kép minden egyes pixelének, a speciális fény megjelenítésére vonatkozó utasításokat adó árnyékolókkal élethű grafikákat hoz létre, a képeket pedig – ellentétben az Intel mikroprocesszorával és a CPU-kkal (a hagyományos számítógépek központi feldolgozó egységével) – az egyszerű számítások miatt gyorsan rendereli.

GPU nélkül a Magic3D os elképzelhetetlen lenne. Az MI első lépésben alacsony felbontású nyers modellt készít, majd azt magasabb felbontásúra optimalizálja. A technológia kétszer gyorsabban hoz létre 3D tárgyakat, mint a területen referenciának számító DreamFusion.

A 3D hálószerkesztés (mesh editing) szintén prompt-alapú. Az alap prompt és az alacsony felbontású 3D modell a kiindulópont, a szöveg – és így a modell is – folyamatosan módosítható. Ugyanaz a téma persze több generáción keresztül is megtartható (koherencia), amellyel 2D-s kép stílusa implementálható 3D modellre.

A több területre berobbanó generatív MI és a 3DP összekombinálásában óriási a potenciál. 3D modellek készítése hagyományosan bonyolult feladat, plusz sok az egymással nem kompatibilis formátum, és kevés a 3D adat. Az adatmennyiség növekedésével viszont a mesterséges intelligenciák is többet gyakorolnak, pontosabbak lesznek. A növekedés azonban lassú, így pedig nem valószínű, hogy a Magic3D (legalábbis egy-két éven belül) ugyanolyan hatással lesz a világra, mint a ChatGPT vagy a Midjourney.

Címkék: mesterséges intelligencia Google 3D modellezés Nvidia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3818069160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása