Miért viseltek Star Wars-jelmezt az iraki katonák?

2023.03.23. 05:45

A második öbölháború húszéves évfordulóján egy olyan epizódot idézünk fel, amire egy messzi-messzi galaxisban is felkapják a fejüket: Szaddám Huszein elnöki különítményesei a sötét jedikhez, közelebbről Darth Vaderhez hasonló egyenruhát és sisakot viseltek.

vader
Fotó: livejournal.com

A különös uniformis eredetének felkutatásához oda kell visszamennünk, hogy Irak demokratikus berendezkedése 1968-ban egypártrendszerbe ment át az Arab Szocialista Baasz Párt vezetésével, amelynek élén 1979-től Szaddám Huszein állt. A Baasz Párt ideológiája az arab újjászületésről szólt, a nacionalizmus és szocialista gazdaságpolitika keveredett benne és legfőképpen világi államokat hozott létre élükön teljhatalmú és könyörtelen diktátorokkal (a Baasz párt utolsó, orosz támogatással máig hatalmon lévő képviselője a szíriai Bassár el-Aszad). 

Szaddám ugyan bukása előtti háborús nyomás hatására már a vallásos húrokat is megpendítette retorikájában, de már a George W. Bush amerikai elnök által indított háború idején is tudni lehetett, hogy nincs köze sem a WTC-tornyok elleni merényletekhez, sem az iszlám fundamentalista terroristákhoz. Amit ugyanakkor szintén tudni lehetett, hogy nukleáris fegyverei nincsenek, de tömegpusztító vegyi fegyverei viszont lehetnek, és rendelkezik ezek célba juttatására alkalmas szovjet gyártmányú ballisztikus rakétákkal is. Azt is lehetett tudni, hogy nem habozna ezeket használni, hiszen az Irán elleni háborúban is bevetett ideggázokat, és ugyanekkor biológiai fegyverként is bevethető lépfenét és más kórokozókat szerzett be Franciaországból és az Egyesült Államokból.

Barbárok a kapuknál

Az Irak–iráni háború idejére a nem sokkal korábban kitört forradalom nyomán síita teokráciává alakult Irán és az Egyesült Államok kapcsolata annyira megromlott, hogy ha nem is szövetségesként, de támogatóként beállt Szaddám mögé, akit így nemcsak a biológiai, de az esztétikai pusztítás is megérintett.

Szaddám Huszein nemcsak brutális tömeggyilkos, de fantasyrajongó is volt, és új kapcsolatai révén jelentős gyűjteményt építhetett Rowena Morill, Frank Frazetta és Boris Vallejo festményeiből. Ezek széles körben ismert korszakos művek voltak, amelyeken kigyúrt barbárok, alulöltözött barbár nők és sárkányok birkóztak egymással. Felénk leginkább könyvek és újságok borítóin jelentek meg, Amerikában viszont gyakran applikálták ezeket kistehergépjárművek oldalára, ezért ott furgonfestészet néven váltak ismertté.

Szaddám kiváló ízlése nagy hatást gyakorolt gyermekeire is. Apjával együtt elsőszülött fia, Udaj Huszein is nagy Star Wars-rajongó volt. Amikor a diktátor a kilencvenes évek közepén arra gyanakodott, hogy a hadserege esetleg puccsra készül ellene, Fedajjin Szaddám néven félkatonai szervezetet hozott létre. A törvények felett álló elnöki milíciát Udaj vezette, aki tudatosan döntött úgy, hogy Darth Vader fekete gúnyáját és sisakját átvéve emeli milicistái karizmatikus hatását. Ez utóbbinak ugyan elenyésző hadászati haszna volt, de ez nem jelentett gondot, ugyanis a 30-40 ezer fős alakulat a 

harc helyett inkább csak a lakosság elleni kegyetlenkedések elkövetésében járt élen.

Itt nem a sötét nagyúr népsanyargató akcióira került sor, hanem a teljesen zakkant és pszichopata Udaj parancsára prostituáltnak vélt (vagy általuk korábban erre kényszerített) nőket állítottak elő és fejeztek le.

Maga a sisak valamiféle rétegelt műgyanta-üvegszál konstrukció volt, ami legfeljebb légpuska ellen védhette viselőjét. Az országot megszálló amerikaiak viszont tréfásnak találták, és nagy számban küldték haza ezeket. Ma már több mint ezer dollárt fizetnek egy ilyenért a gyűjtők, sőt hamisítják is őket.

Egy milicista letartóztatása - nem én vagyok az apád
Egy milicista letartóztatása - nem én vagyok az apád
Fotó: YouTube

De honnan jött Darth Vader?

A sith lovag jelmeze a tengelyhatalmak dizájnjának igazi szintézise. George Lucas azt szerette volna, hogy ha azonnal felismerhető sötét kisugárzás veszi körül mozija főgonoszát. Ralph McQuarrie vizuális tervező ezt egy sötét palásttal és halálfej-gázmaszk átmenettel fejezte ki, ami annyira szíven ütötte Lucast, hogy kicsit át is dolgozta miatta Vader előtörténetét. Vadernek eredetileg azért volt szüksége maszkra, hogy az űrben űrhajóról űrhajóra ugrálva gonoszkodhasson – így viszont jött a Kenobival vívott párbaj, a láva-baleset és az állandósult maszk.

John Mollo jelmeztervező mindezt fekete bőrcsizmákkal, motorosdzsekivel fejelte meg és legfőképp a fejfedővel, 

amit az első világháborúban, 1916-ban rendszeresített német Stahlhelm sisak és egy XVI. századi japán szamuráj, Date Masamune páncélja ihletett.

A fantasztikus és nyomasztó történet lezárásaként: Szaddám fiai, Udaj és Kuszaj még az öbölháború idején tűzpárbajban haltak meg 2003-ban, magát a diktátort elfogták és 2006-ban kötél általi halálra ítélték. A fantasztikus festmények többségükben japán gyűjtőkhöz kerültek. Darth Vader eredeti sisakját pedig egy ausztrál elővárosban élő gyerekbanda karcolta össze játék közben és csak nemrég került elő újból.