Oroszország egy cseppet sem nézi jó szemmel Szlovákia fegyverszállítását

2023. március 23. 18:03

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint a MiG–29-eseket le fogják lőni.

2023. március 23. 18:03
null

A lapunk korábban tájékoztatott róla, hogy Szlovákia a teljes MiG–29-es flottáját Ukrajnába küldi. Majd megírtuk azt is, hogy Robert Fico elutasítja az Oroszország elleni szankciókat, és nem támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat.

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG–29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

Gruskov arra reagált, hogy a nap folyamán megérkezett Ukrajnába az első négy MiG–29-es azok közül, amelyeket Szlovákia ígért a kijevi vezetésnek. „Ez nyilvánvalóan egy destruktív lépés. Ellentmond az uniós vezetők ismételt nyilatkozatainak arról, hogy békés eszközökkel kell kiutat keresni” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

„Minket ez egyáltalán nem ért váratlanul.

– fűzte hozzá. Gruskov szerint „Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket, ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt, és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot”.

Hozzátette, hogy az elképzelhető jogsértések csokrába beletartozik a szerződésszegés is, tekintettel azokra a rendelkezésekre, amelyek tiltják a gyártó engedélye nélkül a fegyverek továbbadását harmadik félnek. Gruskov ezzel arra utalt, hogy a MiG–29-eseket eredetileg a Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártották.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. március 23. 21:54
Nem hiszem, hogy a szlovákok annyira odalennének ezért a kormányért. Ráadásul épp ma olvastam egy EU jelentést a GDP rangsorról, még utánunk is, vagy négy ország megelőzi őket.
Zolotarjov
2023. március 23. 19:44
Csicska tótok..
LancelotDuLac
2023. március 23. 19:42
"Oroszország egy cseppet sem nézi jó szemmel Szlovákia fegyverszállítását" XDDDDDDDDDDDDD Hát akkor ne nézze! ilyen eccccccerű. Mi a faszt károg ez a görény?
Taincu
2023. március 23. 19:36
Képzeljük el, ha mondjuk a '70-es években azt mondja valaki Brezsnyev elvtársnak, hogy eljön majd az idő amikor az (akkor még létező) Szovjetunió területén az oroszok ukrán pilóták vezette MIG-ekre fognak vadászni. Nem is tudta volna értelmezni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik