Hadat üzentek a Zöldek Scholz kancellárnak

2023. március 23. 17:54

Nincs bizalom, nem haladnak a zöld tervekkel, „senkinek nincs kedve” így a koalícióhoz.

2023. március 23. 17:54
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A német Zöldek weimari frakcióülésén járt a Die Welt, és megdöbbenve tapasztalta: a német kormánykoalíció egysége romokban hever. „Ízelítő a végső idők hangulatából” – így összegezte tapasztalatait a Welt szerzője, Claus Christian Malzahn, aki szerint az ülésen „több, mint világossá vált a Zöldek frusztrációja az SPD-vel és FDP-vel kapcsolatban”. Az újságíró szerint

Nem mennek a zöld projektek

Malzahn szerint a koalíciónak ugyan vannak sikerei, de ezek nem a Zöldek programját érintik. „A kormány több tucat projektje vár a politikai csőben és nem halad benne” – fogalmaz a Welt szerzője, aki szerint jelenleg a Zöldek körében épp a Németországban oly népszerű olajfűtés tilalmának terve borzolja a kedélyeket. Számos szociáldemokrata tartományi miniszterelnök ugyanis – például Stephan Weil alsó-szászországi és Dietmar Woidke brandenburgi – nem szeretné, ha betiltanák a német lakosság egyik legkedveltebb fűtési formáját.

Az nem lehet, hogy „a haladás koalíciójában csak egy koalíciós partner feleljen a haladásért, a többiek pedig a haladás megakadályozásáért feleljenek” – mondta a Weltnek Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter. Szerinte a jelenlegi folyamatok ugyanis ahhoz vezetnek, hogy a következő német választáson „azokat fogják megjutalmazni, akik a legkevesebb problémát oldottak meg”,

mert a választóknak a Zöldek reformjai helyett inkább azok szociáldemokrata megtorpedózása lesz szimpatikusabb.

„Ehhez közülünk senkinek sincs kedve” – így Habeck.

Az újságíró megjegyzi: „ilyen éles hangokat a zöld csúcsvezetőktől eleddig csak bizalmas háttérbeszélgetésekről ismerünk”, az, hogy az alkancellár kamerák előtt is hangot ad mérgének, „vészjelzés”.

Mindent blokkolnak a szociáldemokraták

A zöld népharag célpontja most Volker Wissing közlekedési miniszter, akit Katharina Dröge zöld társfrakcióvezető már nyíltan is kritizál. „Olyan közlekedési miniszterünk van, aki pillanatnyilag nem tekinti feladatának, hogy javaslatokat tegyen” a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében – fogalmazott a Weltnek Dröge. A Zöldek az ügy kapcsán

Németország európai elszigetelődése miatt is aggódnak:

a belső égésű motorok betiltásának akadályozásával a másik társfrakcióvezető, Britta Haßelmann szerint „az EU-parlamentben és Brüsszelben is elképedést” vált ki Németország, s „egész Európában növekszik a bizonytalanság afelől, hogy lehet-e még számítani Németországra”.

Azt, hogy az ambiciózus zöld energetikai terveknek keresztbefekszenek a parlamenti bejutási küszöb szélén tántorgó liberálisok, a Zöldek megértik, a kancellárral és a szociáldemokratákkal szemben ugyanakkor rendkívül kritikusak. Úgy látják, ők „hagyják futni a dolgokat ahelyett, hogy irányítanák őket”, Scholz kancellár pedig „túlságosan passzívan, túlságosan kiváróan” cselekszik, és „ott hagyja a Zöldeket az esőben”,

azaz nem tartja a hátát akkor, ha egy zöld javaslat kiváltja a népharagot.

„A probléma nem az FDP, hanem a kancellári hivatal” – fogalmaz Anton Hofreiter képviselő, volt frakcióvezető.

Mélyponton a bizalom

A lap által megkérdezett képviselők úgy gondolják, „a koalíció 2021. decemberi megalakítása óta 2023 márciusában van a leginkább mélyponton a hangulat”. Ennek részben az is oka, hogy az olajfűtés betiltásáról szóló tervek valahogy kiszivárogtak a Bildhez Habeck minisztériumából, amit az alkancellár súlyos bizalmi törésként értékelt. „A kölcsönös bizalom a koalícióban éppen hiánycikk”, semmi nem maradt a koalíció megalakulásakor tapasztalható kölcsönös tiszteletből – elemez a lap.

Dröge társfrakcióvezető szerint az úgy nem mehet tovább, hogy a koalícióban most nem az a kérdés, kinek vannak a klímaváltozás megoldására a legjobb ötletei, hanem az, hogy „ki tudja tönkrebeszélni a jó ötleteket”.

A weimari frakcióülésen azonban megegyeztek a cselekvési tervben is: hadat üzennek a kancellárnak. „Megtalálják a megfelelő ellenfelet a kabinetben” – tolmácsolja a Welt a zöld szándékot, és azt is jelzi: ez azt jelenti, hogy „a Zöldek most a kancellárt akarják felelősségvállalásra kényszeríteni”.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2023. március 23. 22:45
Viccesen hangzik de a német kormányban az SPD a normalitás szikrázó csillaga a körülötte lévő fekete lyukban.
savrena
2023. március 23. 21:18
A Toni Hofreiter meg duguljon el. Ebben a német kormányban nincs egy bajor sem, holott Bajorország a legerősebb tartomány. A Hofreiter meg bajor létére tűri ezt.
patópál
2023. március 23. 20:37
"egész Európában növekszik a bizonytalanság afelől, hogy lehet-e még számítani Németországra" Ne aggódj, egész Európa tudja, hogy Németországra lehet számítani, ha Európa szétbaszása a cél.
gacsat
2023. március 23. 20:13
Én már csak egy KVt kérek :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik