A lengyelek nem csak elfogadták a Trianonban nekik juttatott területeket, hanem már 1918-ban betörtek Árva vármegyébe

2023. március 23. 17:33

A barátságról nekem más elképzeléseim vannak.

2023. március 23. 17:33
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Facebook

„Persze, többnyire spanok vagyunk a lengyelekkel és ez tök jó, de ettől még a múlt nem változik meg.

Mire alapozom ezt?

A közepébe vágva idézzünk fel egy nagyon is fájdalmas epizódot. A lengyelek ugyanis nem csak elfogadták a Trianonban nekik juttatott területeket, hanem már 1918-ban betörtek Árva vármegyébe. A barátságról nekem más elképzeléseim vannak, és ezen a téren az sem változtat, hogy „keveset” vettek el. A barátom rablása kis értékben is jobban fáj, mint egy idegen nagy értékű bűncselekménye ellenem.

Egyes közkeletű vélekedésekkel szemben szó sem volt arról, hogy a magyar állam széthullásából akartak részesedni – nem mintha a hullarablás elfogadható magyarázat lenne. 1918. november 6-án, amikor az első lengyel csapatok megjelennek a Felvidéken és elfoglalják Jablonka környékét, még híre-hamva sincs a király lemondásának sem. Végül 1918-1919 fordulójáig 589 négyzetkilométert szálltak meg Árva és Szepes vármegyékből. Ez kevés a csehekhez vagy a románokhoz képest? Az, de történelmi barátnak azt sem fogom tartani, aki a kisujjamat vágja le. Egyébként a közkeletű vélekedéssel szemben a lengyelek aláírták Trianont is. Az más kérdés, hogy a Szejm nem ratifikálta, de ettől még aláírták.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. március 25. 22:59
Fontos dolgokat többféleképpen lehet kifejezni. Mind a 12 pont gyakorlatilag nagyon jó, ha valami ilyen rendszerben mozognánk, ennek megfelelő lenne az irány, könnyen belátható, h. az ország előbbre lenne. Ezek az elvek is lehettek volna irányadóak 1990-től, mikor sokminden valóban átrendeződött. Földhözragadt dolog a szabadságot a vagyonnal (szellemi és anyagi) összekötni, de a nemzeti vagyon leépítésével többé-kevésbé elment Magyarország önállú mozgásának lehetősége. Néha arra gondolok, azok, akik a nemzeti vagyon felszámolását végrehajtották, anélkül, h. a népség-katonaság sorsában osztozniuk kellene, nem véletlenül, hanem a gúzsba kötés érdekében is intézték így, ahogy.
Agnieszka
2023. március 25. 15:03
Szeretném, ha valaki elmagyarázná, mennyivel lennénk gyakorlatilag előbbre, ha érvényesülnének a Szent Korona jogai és egyáltalában. A Habsburgok egy NAGYON sötét társaság, ide vezet az, ha egy ország és a népe gyenge és szegény az ellenfélhez képest. Viszont még mindig vagyunk, ez az igazi világcsúcs!
barkasfarkas
2023. március 25. 13:54
Pár éve még együtt békemenetelt a tábor a meghívott lengyel küldöttséggel, ma meg már ősellenségeink. Mi mindig is Keletázsia ellen viseltünk háborút. Sosem volt másként. Holnap meg Eurázsia ellen.
kishal
2023. március 25. 13:31
Trombitás Bayer heccmesteri babérjaira tör, de igyekezetében még a bayeri-kincstári tempót is übereli. Úgy érzem, egy-két ilyen írás még, aztán fentről leszólnak majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik