Sóoldat helyett fertőtlenítőszert használtak egy műtét során, a beteg belehalt

2023. március 23. 17:16

A műtétet végző szakorvos elhallgatta a műhibát az osztályvezető főorvos elől.

2023. március 23. 17:16
null

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat két műtőssegéd ellen a Szigetvári Járási Ügyészség, egy szakorvos ellen pedig szándékos veszélyeztetés bűntette a vád, amiért

egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

A Baranya Vármegyei Főügyészség az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, hogy a két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laporoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból.

A szakorvos elhallgatta a cserét

Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek. Másnap az operáció során fiziológiás sóoldat használatára volt szüksége a vádlott szakorvosnak és a két műtőssegédnek,

de a műtőasztalra helyezett fertőtlenítő szert tartalmazó üveget használták fel tévedésből.

A műtétet követően észlelték a tévedést, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta – írták a vádhatóság közleményében.

A beteget újra műtötték

A kezelt beteg másnapra rosszul lett, meg kellett műteni, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett. A két műtőssegéd részéről a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett, míg a szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, mellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban

a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható

– jelezték az ügyészség kommünikéjében. A Szigetvári Járási Ügyészség a szakorvost foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével, míg a két műtőssegédet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja – írták.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció, forrás: MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. március 24. 08:26
"a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható" Ennek nagyon korrupt szaga van. Ha egy orvosnak tudomása van arról, hogy egy páciensbe fertőtlenítőszert töltöttek, és nem intézkedik, hogy ne lenne köze a páciens halálához?
need-info
2023. március 24. 00:30
Gondoljatok bele, hogy akár valamelyik szülőd vagy közeli hozzátartozód is lehetett volna. Ez megrázó eset és ilyen nem fordulhatna elő! Felelőtlenek voltak, szigorú büntetést érdemelnek.
diós guba
2023. március 23. 23:07
A penicillint is valami hasonló történés alapján fedezték fel emlékeim szerint. Itt valószínűleg a sebterület átöblítésére használhatták az oldatot. Ez most nem jött be, de lehet igaz, hogy nem közvetlen ez okozta a beteg halálát. Nem tudjuk a részleteket.
Házam Hazája
2023. március 23. 22:39
Kamarai tagként állítja majd, hogy a műtős segéd hibázott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik