A lengyeleknek is nagyon fontos a magyarok barátsága

2023. március 23. 17:07

A varsói kormányfői hivatal vezetője szerint a két országot „továbbra is a sok évszázados kölcsönös támogatáson és szolidaritáson felépített híd köti össze”.

2023. március 23. 17:07
null

A lengyel-magyar barátságot érő támadások ellenére a két nemzetet sok évszázados szolidaritás köti össze – írta a Lengyel-Magyar Barátság napja alkalmából csütörtökön közzétett Twitter-bejegyzésében Marek Kuchcinski lengyel miniszter, a varsói kormányfői hivatal vezetője.

Kuchcinski felidézte: a barátságnap története Lech Kaczynski egykori lengyel elnök személyéhez fűződik. Aláhúzta: Lengyelországot és Magyarországot „minden támadás és látszat ellenére továbbra is

A programok

A Magyar-Lengyel Barátság napja alkalmából csütörtök este Jankovics Marcell Europa Nobis című kiállítását nyitják meg a varsói Liszt Intézetben. A tárlat az alkotó eredeti, Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum című kötetéhez készített grafikáit mutatja be. A Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter fővédnökségével megrendezett kiállítás megnyitóján részt vesz Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos.

A varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet a barátságnap alkalmából sajtókonferenciát szervezett, amelyen bejelentették: idén is Csepelről indul április 29-én a lengyel-magyar barátság patrónusa, Waclaw Felczak emlékére immár 40. alkalommal szervezett

nemzetközi Kárpáti Futárverseny, amely a fiatal kerékpárosok egyik legrangosabb európai megmérettetése.

Szintén csütörtökön a Balti-tenger partján, Sopot városában magyar gasztronómiai és borbemutatókat szerveznek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul részvételével. Az utóbbi években hagyományossá vált rendezvény helyszíne Sopot egyik fő utcája, amelynek neve – Március 23-a utca – éppen a Lengyel-Magyar Barátság napjára utal 2017 óta.

(MTI)

***

Nyitókép: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2023. március 24. 07:32
A mélyen katolikus Lengyelország címere is királyi koronás ragadozó madarat ábrázol. Azt hiszem mindent elmond a valódi néplélekről. Sok a duma...
MrStokes
2023. március 23. 22:17
A barátsággal kicsit várjunk még. Ha megint menekülniük kell jöhetnek. KABUL, KABUL
Dunhill67
2023. március 23. 19:20
na igen...minek ellenség ha ilyen "barátai" vannak az országnak
Gyzoltan
2023. március 23. 19:02
Beszélhetünk e Lengyel-Magyar barátságról, mikor Magyarországot egyre kevésbé a magyarság jelenti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik