„A Kelettel és Nyugattal is jó viszonyban lévő iszlám ország török modellje nem sikerült” – Tarik Demirkan elemzése a Mandineren

2023. március 23. 20:00

Május közepén parlamenti és elnökválasztást tartanak Törökországban. Megvan Erdogan kihívója, de lehetséges-e a kormányváltás? Mi volt a rendszer erőssége, és miért gyengült meg mára? A Türkinfo főszerkesztőjét kérdeztük a Világrend című műsorunkban.

2023. március 23. 20:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Törökországban nem ugyanazt jelenti kormányon és hatalmon lenni” - bocsátotta előre a Türkinfo főszerkesztője, elmagyarázva azt, hogy a Kemal Atatürk által az Oszmán Birodalom romjain alapított török köztársaságban

a háttérben mindig ott volt a hadsereg, amely beavatkozott, ha a civil kormány átlépte a rendszer vörös vonalát.

A török hadsereg az atatürki hagyományok védnöke volt, az alkotmány szerint nem avatkozhatott volna bele a politikai életbe, mégis létjogosultságot nyert ez a gyakorlatban.

Recep Tayyip Erdogan lépésről-lépésre leépítette az atatürki köztársasági hagyományokat, 2015-re sikerült semlegesítenie, majd becsatolnia a hadsereget a civil hatalom védelmi szervezetének – mondta Tarik Demirkan, aki szerint a sokat emlegetett gülenista mozgalom a rendszernek ebben és az atatürki kötődésekkel bíró káderek kiszorításában hasznos partnere volt, hiszen az államszervezetben mindenhol voltak az emberei, később azonban Erdogan az ő kiszorításukat is elkezdte. „A gülenisták próbálták átvenni a hatalmat a hadseregen belüli befolyásukkal, de a puccs sikertelen volt” – tette hozzá a szakértő.

Miért rendült meg a szilárdnak tűnő rendszer?

Az atatürki hagyományok felszámolása után Erdogan kormány-, majd államfőként megszilárdította rendszerét,

a 2017-es referendum eredményeképpen bevezették az elnöki rendszert.

Két hónap múlva, május 14-én parlamenti és elnökválasztást rendeznek Törökországban, és az előrejelzések az ellenzék győzelmét valószínűsítik. Ennek konkrét okait a Világrend adásának vendége több tényezőben látja: a társadalmi támogatottság vesztése a gazdasági kormányzás elégtelenségének, a februári földrengés okozta katasztrófahelyzet szervezetlen hatósági kezelésének, a kurd kérdés rendezetlenségének, a török külpolitikai iránytévesztésének és a rendszer autoriter jellegének tudható be.

Tarik Demirkan
Tarik Demirkan

A török szakértő szerint az Erdogan-kormányzat gazdasági kilátásai rendkívül rosszak jelen pillanatban,

rekord magas az infláció, a kormánynak látványosan nincsen stratégiája a gazdasági bajok kezelésére.  

Sokat rontott a kormány megítélésén a februári földrengés utáni hatósági fellépés, illetve annak hiánya, ugyanis „az első két napban nem történt intézkedés”: ilyen helyzetekben a hadsereg egységeit is bevetik, az ankarai kormány azonban ennek egy ideig útját állta, mert ő akart kompetens szereplőnek tűnni a lakosság szemében a mentésben – magyarázta Tarik Demirkan.

A Türkinfo főszerkesztője szerint a kormánypárt oldalán hiányzanak a kurd voksok is, ugyanis bár Erdogan megpróbálta, a kurd kérdés nem oldódott meg Törökországban. „A kurdok pártja a harmadik legerősebb országos politikai erő, a kurd kérdés megoldatlansága miatt jelenleg az ellenzéket támogatják” – tette hozzá.

A török kormány az elmúlt években nem tudott felmutatni külpolitikai sikereket sem,

és egyesíthetett volna bizonyos erőket bizonyos stratégiai program körül”, de mára elszigetelődött – vélekedett Tarik Demirkan, aki szerint gazdasági érdekei szerint változtatgatott külpolitikai stratégiája miatt Törökország elveszítette a kapcsolatot az iszlám világgal, számos szövetségi rendszer nélküle alakul, és a nyugati védelmi szövetségben, a NATO-ban is konfliktusai vannak.

Ankara az oroszoktól légvédelmi rakétákat vett, amiatt viszont megromlott a kapcsolata a NATO-n belüli szövetségessel, Amerikával – Törökország részt vett az F-35-ös gépek gyártásában, mégsem kap belőlük.

A svédek NATO-csatlakozásának ratifikálása azonban hatalmas adu Erdogan kezében,

Demirkan szerint ezért cserébe F-35-ötösöket fog kérni a Nyugattól.

Erdogan politikája az volt, hogy Törökországot keletre vezetni, tehát olyan modellt létrehozni, amely nyugati szövetségesei mellett keletre nyit, egy olyan iszlám országként példát mutat, amely a Kelettel, az iszlámmal is jól van, viszont a nyugati szövetségesekkel is rendes viszonnyal bír. Ez volt az álom, nem sikerült” – mondta a Türkinfo vezetője.

A török szakértő úgy vélte, Erdogannak több cikluson átívelő kormányzása alatt lehetősége volt egy megreformált és a nyugati hagyományokhoz alkalmazkodó rendszer létrehozására, a társadalmi béke megteremtésére, de ez nem sikerült.

Mi jöhet a választások után?

A választások előtti felmérések azt jelzik, hogy a társadalom többsége

jogbiztonságot, stabil intézményrendszert és független igazságszolgáltatást szeretne

Törökországban.

Az ellenzéki győzelem azt jelentheti, hogy a parlament jogköreinek növelésével létrejöhet egy átmenet az elnöki rendszerből a parlamenti demokrácia irányába, egy új, demokratikus rendszer alapjait lehetne lerakni a következő kormányzati ciklusban – zárta szavait a Törökország-szakértő.

--

Az adás vendége Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: A török elnöki hivatal fotója Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mohammed Sía asz-Szudáni iraki miniszterelnök március 21-i ankarai találkozójáról   (forrás: TUR Presidency / Murat Cetinmuhu / Anadolu Agency via AFP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. március 24. 07:19
Pávatánc: https://www.youtube.com/shorts/188kMHxrnO8
august
2023. március 24. 05:29
"Törökországban nem ugyanazt jelenti kormányon és hatalmon lenni" - bocsátotta előre a Türkinfo főszerkesztője, elmagyarázva azt, hogy a Kemal Atatürk által az Oszmán Birodalom romjain alapított török köztársaságban a háttérben mindig ott volt a hadsereg, amely beavatkozott, ha a civil kormány átlépte a rendszer vörös vonalát. A török hadsereg az atatürki hagyományok védnöke volt, az alkotmány szerint nem avatkozhatott volna bele a politikai életbe, mégis létjogosultságot nyert ez a gyakorlatban. ------------- Azért az érdekes, hogy a szakértő úr nem látja, hogy szerintem a török hadsereg pontosan azt tette, amit az atatürki hagyományok diktáltak, ugyanis egy amerikából pénzelt gülenista szines forradalmat akartak végrehajtani Erdogan levadászásával a törököknél.. Ezt akadályozta meg a hadsereg beavatkozása.
Akitlosz
2023. március 23. 23:19
"„A Kelettel és Nyugattal is jó viszonyban lévő iszlám ország török modellje nem sikerült” – Tarik Demirkan elemzése a Mandineren" Na és miért nem? Ki tehet erről? Az EU 1987. óta hülyíti Törökországot. S Törökországgal végeztetné el a piszkos munkát a migráns ügyben. Svédország Törökország ellen küzdő kurd terroristákat támogat. Németország is. Szóval persze de nem sikerült.
tölgy
2023. március 23. 22:42
" új, demokratikus rendszer" Hmmm... ezek szerint a török ellenzéket gyanakvással kell kezelni, hiszen ez bolsi duma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik