Válaszolt a Belügyminisztérium az orvosi kamara perelési fenyegetésére

2023. március 24. 06:07

Szerveződjenek pertársaságba – ezzel biztatja a MOK a háziorvosokat, akiknek az új ügyeleti rendszerben havi összesen kettő ügyeleti napot ír elő a jogszabály.

2023. március 24. 06:07
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Szerveződjenek pertársaságba azok a háziorvosok, akik fenyegető leveleket kaptak a járási tiszti főorvosoktól amiatt, hogy nem kötöttek önként szerződést az új ügyeleti rendszerről az Országos Mentőszolgálattal – buzdította az orvosokat Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke március 22-én egy élő Facebook-videóban, amit Álmos Péterrel, a kamara alelnökével közösen tartott. A szervezet a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében jóval az esemény előtt felhívta a figyelmet, hogy bár a tájékoztató nyilvános, de azt az orvosi kamara tagjainak tartják, „így kérdezési, hozzászólási lehetősége is csak a MOK tagjainak van”.

„Két megyében fenyegető leveleket kaptak a kollégák, hogy aki nem írja alá vagy nem kezd el ügyelni, azt ötmillió forintig terjedő büntetéssel, sőt a praxisjogának megvonásával is számolhat” – kezdte mondandóját Kincses. Hozzátette, „egyértelműen ki kell mondani”, hogy az, ami a médiában terjed, miszerint a MOK fenyegeti az orvosokat, szerinte abszolút nem igaz, sőt, úgy véli, az orvosokat fenyegeti hol a hatóság, hol a kollegiális vezető.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, bár az ügyeleti rendszerrel konkrét kifogása nincsen a kamarának, arra kérték a háziorvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződésüket az Országos Mentőszolgálattal (mivel az ő feladatuk az új ügyeleti rendszer megszervezése, így az orvosok velük szerződnek). Ezt követően felgyorsultak az események, február 25-én bombaként robbant a hír, hogy a kamara etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután – hivatalból – tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. Az eset még a Kormányinfón is téma volt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, hogy a MOK eljárása veszélyezteti az ellátást, ami

Ezt követően a Belügyminisztérium javaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől. Az előterjesztést már másnap megszavazta az Országgyűlés, amelynek következtében megszűnt a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig a MOK helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A szerdai MOK-tájékoztató alkalmával Kincses is az ellátás veszélyeztetésére hivatkozott: azt hangsúlyozta, hogy az alapellátás a legfontosabb szegmense az ellátórendszernek, ezért „minden olyan agresszív lépés, amely a háziorvosokat elbizonytalanítja, vagy arra sarkallja, hogy inkább nyugdíjba menjenek, már az alapellátást veszélyezteti”. A MOK elnöke által „agresszív lépésnek” nevezett történésről a Népszava számolt be. A lap arról írt, hogy Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járási tiszti főorvosok olyan leveleket küldtek ki a háziorvosoknak, amelyben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva arra szólítják fel őket, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. A lap értesülései szerint az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik a határozatban. Magát a „fenyegető levelet” azonban a lap nem hozta nyilvánosságra.

 

A videós tájékoztatón elhangzott, hogy a kamara minden jogi támogatást megad az orvosoknak a pertársaságok szervezéséhez. Mint Álmos és Kincses hangsúlyozta: meg kell támadni a tisztiorvosi határozatokat, és azonnali mentességet kell kérni a bíróságtól. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyertes per csak azokra vonatkozik majd, aki belépett a pertársaságba, és azt is kiemelték, hogy a törvény szerint az ügyeletet addig is el kell látni, de a szerződést nem kell aláírni, ugyanis szerintük azt a törvény nem tartalmazza, ezért azt nem is javasolják senkinek.

Kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályát is, ahová az Egészségügyi Államtitkárság is tartozik. Számos tisztázó kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy

de az igen, hogy „a betegek ügyeleti ellátása zavartalan legyen”, amihez pedig orvosok szükségesek. „A Magyar Orvosi Kamara befolyása és fenyegetése miatt vannak háziorvosok, akik még most is szeretnének kimaradni az ügyeleti rendszerből és ez a betegellátást veszélyezteti” – rögzítették válaszlevelükben. Mint fogalmaztak, „a törvényben foglaltak szerint az önkéntesen ügyeletet nem vállaló háziorvos legfeljebb havi két alkalommal ügyeleti ellátásra kötelezhető, amelyért ugyanolyan emelt díjazást kap, mintha önként vállalta volna”.

Az ügyeletet nem vállaló háziorvosok akár ötmillió forintos büntetéséről és a praxisjog megvonásáról szóló hírekre a Kormányinfón az ATV is rákérdezett. „A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani” – válaszolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint hozzátette, a hónapban kettő darab ügyeleti kötelezettséget ír elő a háziorvosoknak a jogszabály.

„Nem tudom, milyen szankció társul ehhez, és az Ön által említett összeg reális-e, feltételezem, hogy első alkalommal egy kötelezettségszegésnél ilyen bírságot nem szabnának ki, de ez már az a szféra, amibe én nem is akarok belemenni” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy szerinte nem egy túlzott elvárás egy háziorvostól, hogy egy hónapban kétszer néhány órás ügyeletet vállaljon.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Parentingupstream from Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin Hood
2023. március 24. 16:12
Hát igen,megint a fideszmatek.a 2/3-ad az az 2.8 millió szavazó az több mint a 6.3 millió aki nem rájuk szavazott.
Obsitos Technikus
2023. március 24. 14:48
"Szerveződjenek pertársaságba" - pedig csak dolgozni kellene..
Lajoss
2023. március 24. 14:24
Pintér (elv)nertárs,elő a gumibottal! :)
zakar zoltán béla
2023. március 24. 14:07
Kincses Ködmön
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik