Matolcsy György: Magyarország valódi erősségeire kell támaszkodni

2023. március 24. 10:52

A jegybankelnök szerint újra kell indítani a reformpolitikát.

2023. március 24. 10:52
null

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében.

A Növekedés.hu beszámolója szerint a jegybankelnök azt mondta, hogy

ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz és az élelmiszeripar.

„Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni” – fogalmazott. Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett – Demján Sándor szavaival élve – egy elvesztegetett évtized.

A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor. A siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról.

– tette hozzá. Mint mondta, elakadt a felzárkózás 2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra. A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt a jegybankelnök szerint, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk.

Elmondta, hogy jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség. „Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüjünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető” – tette hozzá.

A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek. Továbbá Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni. Kiemelte:

„Az energiaigényes fejlesztési program nem a hazai erősségekre épít. Ehelyett a hazai tehetségre, a tudásra, az egyetemekre, a gyógyító Magyarországra, az élelmiszeriparra és a Kárpát-medencére kell építeni” – mondta. 

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez „2015-ig bátor reformokat hajtottunk végre, amit az MNB folytatott, és volt még jó húzás, babakötvény, a 9 százalékos társasági adó, de elmaradtak a reformok”  – fűzte hozzá. „Ha nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára” – figyelmeztetett a jegybankelnök. 

 

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. március 25. 06:58
"Matolcsy György: Magyarország valódi erősségeire kell támaszkodni" Gyurika, Viktorkával egyetemben gazdaságilag tovább züllesztettétek az országot, amit Ferkóék elkezdtek (gyenge forint; magas infláció; a gazdasági növekedés a külföldi pénzektől, tőkétől függ; korrupcióira épülő közbeszerzések stb.). Csak ti még ideológiailag is átmostátok az emberek jó részének az agyát.
pemete jakab
2023. március 25. 06:54
"Matolcsy György: Magyarország valódi erősségeire kell támaszkodni" Ez kicsit olyan, mint az öregkornak is vannak előnyei. Egyet mondj!
Lajoss
2023. március 24. 14:32
Egyet mondjál,Gyurka!
ViolaFerro
2023. március 24. 14:28
https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/matolcsy-gyorgy-orban-viktor-beolvasott-medgyessy-peter/nsmk0y9
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik