Sportjogi szakjogász: A Nagy-Magyarország jelkép nem kirekesztő, de fontos, hogy egyéb politikai üzenetektől mentesen használjuk!

2023. március 24. 15:00

Az MLSZ elmegy a falig, kockázatot vállal a szurkolókért, nekik viszont meg kell érteniük, hogy a válogatott érdeke a legfontosabb, és ezért be kell tartanunk a szabályokat – hangsúlyozta Borbély Zoltán.

2023. március 24. 15:00
null
Csisztu Zsuzsa

Borbély Zoltán, ügyvéd, sportjogi szakjogász volt munkatársunk, Csisztu Zsuzsa vendége a Sportrádió Paragrafus című műsorában, amelynek témája ezúttal a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák, és zászlók ügye volt. A szakember szerint

az MLSZ „megpróbált a falig elmenni az ügyben”.

Csányi Sándor és a Magyar Labdarúgó Szövetség megkérdezte az UEFA-t, hogy a Nagy-Magyarország történelmi szimbólum kirekesztő, rasszista, másokat megbélyegző jelkép-e, amire a válasz egyértelműen nem. Ezért is nincs rajta az UEFA tiltólistáján – mondta.

Borbély Zoltán kiemelte, a Nagy-Magyarország jelképet össze sem lehet hasonlítani azokkal a jelképekkel, amelyeket nem lehet bevinni a stadionba, amelyekért komoly büntetés járhat.

A Nagy-Magyarország jelkép politikai tartalmú szimbólum lehet, amely sértheti más országok érzékenységét, de nem rasszista, és nem kirekesztő

– teszi hozzá az ügyvéd. 

Az MLSZ és a szurkolók szerinte megpróbálnak elmenni a lehetőségek határáig, azaz kihasználni, hogy amit jogszabály nem tilt, azt meg lehet tenni, azaz hogy „nincs büntetés vonatkozó törvény nélkül”. Mindennek viszont van annyi kockázata, hogy az erre érzékeny szomszédos országok, például Románia, azonnal reagál, amit a román fél meg is tett. Szerinte

ezzel az UEFA kényszerhelyzetbe fog kerülni,

hiszen valamit reagálnia kell a román fél tiltakozására.

A nemzetközi labdarúgószövetség elismerte, hogy a Nagy-Magyarország jelkép használatát nem tekinti olyan kirekesztő cselekedetnek, amelyet zárt kapus meccsel, vagy szektorbezárással szankcionálna, de ennek ellenére politikai tartalmú üzenet, ami valamilyen egyéb típusú büntetéssel mégis járhat.

 Példaként említette, az UEFA máltai szövetségre kirótt büntetését, amit azért kaptak, mert egyes szurkolók a helyi zöld párt jelmondatát, „nem öld meg a fehér költöző madarakat!” jelentették meg. Ez ugyanis hiába alapvetően pozitív üzenet, egy párt jelmondataként politikai tartalmat hordoz. 

Borbély Zoltán kiemelte, az MLSZ ezért kockázatot vállal ezzel, de ezt a szurkolókért teszi, épp ezért

nagyon fontos, hogy a szurkolók a Nagy-Magyarország jelképet bármilyen politikai tartalmú szöveg, kép, vagy más üzenet nélkül, a szabályokat betartva használják!

Az UEFA tagjaként egy nagy család tagjai vagyunk. Ezt lehet szeretni, vagy nem szeretni, de el kell fogadni ennek a családnak a szabályait. Amit az UEFA nem tilt, azt az MLSZ-nek esze ágában sincs tiltani.  Ez a lényeg! – hangsúlyozta Borbély Zoltán.

Az ügyvéd végül pozitív példaként említette a Ferencváros csapatát és szurkolóit, mert szerinte ők tökéletesen tudják, hogy a nemzetközi kupákban szerepelve tudja, hogy milyen cselekményekért milyen büntetések járnak, és mennyi kockázatot vállalhat. Megkérdezték, hogy meddig mehetnek el, mert nem akarják, hogy profi klubként egy ilyen ügy miatt szenvedjen hátrányt, hiszen

„a hazai pálya épp a szurkolók miatt hazai pálya”.

Zárásként úgy fogalmazott „nagyon fontos, hogy a szurkolók is megértsék, hogy ők is fontosak, de a legfontosabb mégis a magyar válogatott érdeke, és ha ennek mind alá tudjuk rendelni magunkat, akkor az a mi sikerünk, a szurkolók sikere is lesz”.

 

Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andris 7 éves
2023. március 27. 15:51
Ha beviszik a stadionba heteroként egy szivárványos zászlót és lengettem akkor a prüsszeliták szerint én mi vagyok?
brekker
2023. március 25. 01:20
Ami összetartozik, az előbb-utóbb összenő. Ezt siettetni nem, csak késlelteni lehet mindenféle zsigeri lépésekkel.
brekker
2023. március 25. 01:09
A Kárpát-haza nem attól lesz, hogy focimeccseken hirdetik bódult fiatalok. Hanem, ha magyarul ért mindenki, mi meg néhány szót megtanulunk szerbül, szlovákul és románul. A gazdaság a kulcs, ami manapság határok nélküli, a nyelve az angol.
brekker
2023. március 25. 01:04
Abba kéne fejezni ezt a bohócságot! Valaki jól értesült elterjesztette, jó lesz ez még valamikor, most bejött neki. Hátunklra púp, hogy ilyen hülyeségeken vitatkozzunk a szomszédainkkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik