Így alakítaná át a budapesti közlekedést Karácsony Gergely

2023. március 24. 14:14

A városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat.

2023. március 24. 14:14
null

Karácsony Gergely pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatót, amelyen a főváros közlekedéséről beszélt. Elmondta, elkötelezettek amellett, hogy a jelenlegi belvárosi autópályák helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten. Ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat.

Célként tűzte ki, hogy a jelenleg városi autópályaként működő utak közlekedési jelentőségét megtartva, a minőségi élettér kialakításával visszatérjen az élet az utcákra. Mindezt 2030-ig, európai uniós forrásokból szeretnék megvalósítani.

Hozzátette, a metrópótláshoz kialakított buszsávoknak köszönhetően csökkent a belvároson átmenő forgalom, és a város alkalmazkodott ehhez. Szerinte ha visszakapnák az autósok ezeket a sávokat, akkor a forgalom a jelenlegi duplájára nőne.

Ezért uniós forrásból ott, ahol lehet, kerékpársávvá alakítják ezeket a buszsávokat,

így a Váci úton kifelé a Dózsa György útig, az Üllői úton pedig a Kálvin tér és a Népliget között.

Ezen kívül a tervek között szerepel, hogy ahol lehet, a dízelbuszokat trolibusszal váltják ki, a 9-es buszt Kőbánya-városközpontig meghosszabbított 72-es trolibusz váltaná ki. Szándékuk a zöldterületek növelése is a fővárosban, ennek részeként újul meg a Városháza park.

A főpolgármester közölte: abban nincs politikai vita, hogy a népligeti és a Nyugati téri felüljáróra hosszú távon nincs szükség, azok rontják a városképet, rossz műszaki állapotban vannak, és olyan forgalmat hoznak létre, amit a belváros nem tud levezetni. A tervek szerint ezeket 2026 után elbontják.

Hozzátette, tervezik a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítését, és a villamosok összekötését a Lehel tértől a Deák térig, így Újpesttől a XI. kerületig fonódó villamoshálózatot lehetne létrehozni a pesti oldalon.

Úgy véli, ez egy olyan jövőkép, amely minden budapesti érdekét szolgálja, egyben visszaadja a 150 éves Budapest méltóságát

„ahol nem az autópályák, hanem az emberek találkoznak”.

(MTI)

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. március 27. 12:15
Volt szerencsém vasárnap éjjel kétszer is átkelni gépjárművel Budapesten. Megdöbbentő, hogy még hétvégén éjjel(!!!) is dugó van a belvárosban, valamint az, hogy egy észak-nógrádi településre egy duna-tisza közi dél pest-megyei településről a budai(!!!) rakparton keresztül a leggyorsabb. Szomorú látni Budáról a kihalt forgalomtól elzárt pesti rakpartot, no meg korábban az üres buszsávokkal, kerékpárutakkal megnyomorított sugár, és körutakat, az asszonkronizált tíz-tizenöt másodperces zöldidőkkel szétszabdalt forgalmat.
DFK
2023. március 25. 20:14
Ezt a sok hülye woke zöld újbalis faszt kell elzavarni.
konfucius
2023. március 25. 07:18
Az egyetlen jó részlet ebben a tervezetben a villamos visszaépítése. Nagy kár, hogy a Blahát épp most újították fel, és ott bizony basztak kihozni a villamosokat a Népszínház utcából, teljesen tudatosan. Szóval ezt a tervet a Lehel és a Deák terek között se tartom többnek, mint jól hangzó marketing fogásnak. Mérhetetlenül remélem, hogy egy év múlva legkésőbb bukik ez a szemtelen és dicstelen társulat, és végre egy normálisan gondolkodó társaság kerül a helyére.
DE JÓ
2023. március 24. 23:38
Télen meg majd a gyerek buszozik, meg gyalogol az aluljárókon keresztül a sok dédelgetett mocskos, büdös hajléktalan meg kábszeres között... F@sza. Az egyik szemem sír, amikor látom, hogy milyen redvás káoszt csináltak a fővárosból, és hogy blokkolnak mindent Gyagyi Geriék, ami előre vinne, a másik szemem meg röhög attól, ahogy vinnyognak, vergődnek a fővárosi majmok a saját nagy okosságukban megválasztott főmajom, meg a semmirevaló, külföldről irányított, romboló, tolvaj bandája miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik