Európa Tanács: elismerés illeti Ukrajnát a korrupció elleni küzdelemért

2023. március 24. 13:58

Az intézmény szerint az ajánlásoknak való megfelelés jelenlegi szintje már nem „teljes mértékben elégtelen”.

2023. március 24. 13:58
null

Elismerés illeti Ukrajnát a korrupció elleni küzdelemben a háborús idők ellenére elért előrehaladás miatt – közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) pénteken.

Az Európa Tanács szakértői jelentésükben kiemelték:

figyelemre méltó, hogy Ukrajna a jelenlegi helyzet ellenére folytatta a GRECO ajánlásainak végrehajtását.

A jelentéstevők szerint Ukrajna „bizonyos előrelépéseket” tett azzal, hogy a megfogalmazott 31 ajánlásból 15-öt kielégítően végrehajtott, vagy azokat kielégítő módon kezelte. A fennmaradó ajánlások közül azonban kilencet részben, hetet pedig nem hajtott végre – írták.    

Egyebek mellett elismerték, hogy például az országgyűlési képviselők etikai kódexének tervezete kiigazításokat tartalmaz az elfogadható ajándékokra és a vendéglátásra vonatkozóan. Megjegyezték: a lobbizásról szóló törvényt még el kell fogadni, és további erőfeszítésekre van szükség a parlamenti bizottságok munkájának nyitottsága, valamint általánosabban a jogalkotás átláthatósága tekintetében.

A GRECO szerint még nincsenek egyértelmű meghatározások a bírák magatartásával kapcsolatos fegyelmi vétségekre. Az ügyészeket illetően a szakértők kiemelten üdvözölték a kiválasztásra, kinevezésre és előléptetésre vonatkozó új szabályok bevezetését, amelyek – mint írták – átláthatósági és érdemen alapuló követelményeken alapulnak. Pozitív fejleménynek nevezték továbbá a szakosított korrupcióellenes ügyészség (SAPO) új vezetőjének kinevezését, ahogy az ügyészek szakmai etikai és magatartási kódexéhez fűzött kommentár kiadását is.

A GRECO arra a következtetésre jutott, hogy

az ajánlásoknak való megfelelés jelenlegi szintje már nem „teljes mértékben elégtelen”,

mint ahogy azt a legutóbbi, 2022 áprilisában közzétett megfelelőségi jelentés rögzítette. A szakértők felkérték Ukrajnát, hogy nyújtson be jelentést a még nem teljesített ajánlások végrehajtása érdekében meghozott intézkedésekről legkésőbb 2024. március 31-ig.

(MTI)

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geezer
2023. március 24. 20:31
Anszurd.
390 ft
2023. március 24. 20:25
Remélem, a Nobel-díjat is Ukrajnának ítélik.
KBA98
2023. március 24. 19:22
Ez egy vicc?
cinkegolyó
2023. március 24. 18:19
Vicces kedvükben voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik