Törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját: az NMHH elnöke rámutatott a helyzet fonákságára a Mandinernek

2023. március 24. 19:46

Mi lesz sajtó- és szólásszabadsággal, illetve konkrétan a Pesti Srácok pénzével, amit a YouTube-csatornába invesztált?

2023. március 24. 19:46
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Ismét törölte a YouTube a Pesti Srácok csatornáját – adta hírül csütörtökön a Mandiner. „Mélységes csalódottsággal és némi rezignáltsággal vettük tudomásul, hogy a YouTube ismét törölte a csatornánkat csütörtökön 18:13-kor. Az egészet. Megint” – olvasható a Pesti Srácok portálon. A cikk szerint Varga Ádám, a Pesti Srácok YouTube-felelőse is értetlenül áll a lépés előtt, szerinte a médiacég saját szabályait is megszegve törölte a csatornát, ugyanis a hivatalos menetrend szerint először jön egy figyelmeztetés, majd az újabb szabálysértéseket a YouTube egy hét tiltással bünteti.

„A jelenlegi jogszabályi környezetben – ami egy 2000-ből származó uniós irányelven alapul – az online platformok, köztük a videómegosztó portálok, mint amilyen a YouTube is, lényegében saját maguk határozhatják meg a felhasználókkal szemben alkalmazott szabályokat és az azok érvényesítésére vonatkozó eljárásokat is” – mondta a Mandiner megkeresésére Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Hozzátette, ezeket a szerződéses kritériumokat minden felhasználó, így a Pesti Srácok is kényszerűen elfogadta, különben nem is használhatta volna a szolgáltatást. A platform alkotta szerződéses feltételekben és szabályzatokban a YouTube nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a felhasználókkal szembeni korlátozó fellépését indokolja, vagy hogy esetleg jogorvoslatot biztosítson azzal szemben.

– szögezte le Koltay András.

Arra a felvetésünkre, miszerint a Pesti Srácok egyik munkatársa a csatorna likvidálása után arról írt, hogy a médiacég saját szabályait is megszegve törölte a csatornát, az NMHH elnöke azt válaszolta, hogy „amennyiben a csatorna a szerződés tartalmába ütközően járt el – ami könnyűszerrel előfordulhat –, akkor szerződésszegésre hivatkozva fel lehet lépni vele szemben”. Hozzátette, ez egy hosszadalmas és nehézkes eljárás, ami végső soron a bíróság előtt dőlhet el. Mint fogalmazott, a YouTube-nak törvényi kötelezettségei a felhasználók szólásszabadságának védelmére e pillanatban nincsenek, de a szerződését természetesen be kell tartania.

Mint az NMHH elnökétől megtudtuk,

Hozzátette ugyanakkor, hogy tavaly ősszel hatályba lépett, de még nem alkalmazható az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendelete, ami viszont a jövőben lehetővé teszi a hatósági fellépést hasonló helyzetekben.

Koltay ennek kapcsán elmondta, láttak már nem is egy ilyen esetet, sőt arra is volt példa, hogy az informális egyezkedések nyomán a platform végül mégis engedett, és visszaállította a szolgáltatást, de olyannal is találkoztak már, hogy ez nem történt meg. „Ha valóban szerződésszegés történt, akkor az bírósági úton kezelhető, hiszen ez közvetlenül anyagi kárt okozhat a médiaszolgáltatás számára, azaz nem szükségszerűen marad mindenféle következmény nélkül” – összegezte.

A problémakör legfontosabb kérdése kapcsán – miszerint ha így törölhetnek csatornákat, mi lesz a szólás- és sajtószabadsággal – az NMHH elnöke azt mondta, hogy a helyzet fonáksága, hogy a szólás- és sajtószabadságot a jogrendszerek hagyományosan az állami szervekkel, kormányzatokkal szemben védik, de a platformok esetében magántulajdonban lévő vállalkozás sértheti meg a szólásszabadságot. Mint hozzátette, erre a dilemmára a hagyományos jogi felfogás nem ad választ. A korábban említett uniós rendelet ezt felismerve igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Magyarán, ha a Pesti Srácok YouTube-csatornájának törlése pár hónap múlva történt volna, akkor a rendelet alapján azt a videómegosztónak nemcsak indokolnia kellett volna, de jogorvoslatot is kellett volna biztosítania a döntéssel szemben. Vagyis ez a mostani visszás helyzet a rendeletnek köszönhetően gyorsan változni fog, remélhetőleg a szólásszabadság erőteljesebb érvényesülése irányában.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 25. 16:31
A tények azt mutatják konopás, hogy elnémíthatnak. El is vihetnek guantanamora, ahol halálra kínozhatnak. Ki is tilthatnak. Ezek bármit megtehetnek, mert gyáva filoszemita szarok vagytok, jeszenszkistől, öregestől és csak azt kaptátok a zsidóktól hálából érte, amit mindenki más: aljasságot. Megérdemlitek. Ha nemzetiek lennétek és keresztények, jobberek, akkor mi a faszt kerestek egy libsi zsidónak pénzt csinálva a libsi zsidó önkénynek kiszolgáltatva? A bajt. Megkaptátok. Még fizettetek is érte, meg a rajongóitok is, meg a qrmány is. Ilyen hülyék vagytok és most a tényeket tagadva hisztitek. Menjetek a kurva anyátokba cukorhegyistől!
síróbohóc
2023. március 25. 11:39
Miért libsi az összes techcég? Ti a sivalkodáson kívül máshoz nem értetek?
Menyuska777
2023. március 25. 11:12
Nagyon helyes! Én még a netet is lekapcsolnám az országban! Nem lenne ennyi gyökér "ember"!
Salamander
2023. március 25. 11:04
Azzal hogy a szerződéses feltételeket a felhasználó elfogadta, nem biztos, hogy a youtube ÁSZFje korrekt, nem biztos hogy a feltételek jogszerűek voltak és ettől még a youtube - kártérítéssel tartozik, ha egy felhasználónak (a saját maga teretett jogi ill. szerződéses környezetben) kárt okoz. Mellesleg tudható, hogy a társaságok (így a szolgáltatók és felhasználók) közti jogviszonyok nem lehetnek ellentétesek a magyar Alaptörvénnyel a magyar törvényekkel, a magyar rendeletekkel. Koltay András, mint az NMHH elnöke akár rendeletalkotással is segíthetné az ilyen, - egyoldalú, joggal való visszaélés meggátolását. A YouTube csatorna egy platform, azaz egy tartalomszolgáltató, amely nem felel a rajta lévő tartalmakért. Legközelebb a tányérokat készítő cég is megszabja mit ehetek a tányérból vagy mit tehetek rá? Pl. Ha nem eszem hetente LMBTQ sütit, akkor elveszi a tányérokat? Nevetséges! Inkább mondjuk ki kedves András: a nemzeti jogalkotás hatálya alól kiugrott multi cégek egy egész sorával - akik saját jogrendszert hoznak létre, céges bíróságokat alkalmaznak - nem tudunk mit kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik