Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban együtt Kínába látogat

2023. március 24. 19:34

A céljuk meggyőzni a pekingi vezetést: gyakoroljon nyomást Moszkvára annak érdekében, hogy véget vessen ukrajnai háborújának.

2023. március 24. 19:34
null

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A francia elnök kijelentette: a bizottság elnökével együtt egységesen próbálják majd meggyőzni a pekingi vezetést:

gyakoroljon nyomást Moszkvára annak érdekében, hogy véget vessen ukrajnai háborújának.

Macron a sajtótájékoztatón hangsúlyozta annak a most született uniós megállapodásnak a fontosságát, amelynek értelmében az EU közös beszerzésen keresztül

egy év alatt egymillió lőszert fog biztosítani az ukrán védelmi erőknek.

Kiemelte, hogy az uniós csúcson a tagállamok megerősítették eltökéltségüket abban, fellépnek az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények büntetlensége ellen, és támogatják a nemzetközi bíróságok munkáját ezen a területen.

Az energiaügyekről szólva a francia államfő azon a véleményen volt, hogy az EU a számos borúlátó előrejelzéshez képest sokkal jobb helyzetben lesz a tél végén, mivel a gázkészleteket továbbra is feltöltve tartják. Kiemelte, hogy Franciaország nagymértékben befektetett a megújuló energiába, de felhívta a figyelmet az atomenergia dekarbonizációs folyamatokban játszott fontos szerepére is.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Stephane Mouchmouche / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. március 26. 05:26
Szimatolni mennek nato beavatkozás után Kína szándékára kíváncsiak oroszok mellé állak e , eu nem más mint Amerika küldöttje , kínai vezető Putyinnal mit beszélt . Kínát eu párjára szeretnék állítani oroszok magukra maradjanak .
masikhozzaszolo
2023. március 25. 16:37
Ha már Kína: /Kínai katonai konvoj érkezik a magyar utakra, elég sok helyen lehet majd látni,magyarnemzet.hu/ Ez a cím a magyarnemzetben. Én meg ugye majd elhiszem. A belső cím meg: Katonai konvoj érkezik a magyar utakra, elég sok helyen lehet majd látni. MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred kijelölt állománya. Ez nekem kínai.
Esvány
2023. március 25. 11:03
Ursula és Macron? Hogy jön ide Macron, aki nem vezetőe az EU egyik hatalmi szervének sem? Másrészt két ilyen kesztyűbáb mit gondol, hogy akar befolyást gyakorolni Kínára?
Dunhill67
2023. március 25. 09:55
tök felesleges olyan messzire elutazni...a ruszki már holnap abbahagyná a külömleges hadműveletet ha a hohol elfogadja a feltételeit....de mivel még amazok hisznek a mesében,tovább fognak pusztulni és Putyin igy is,úgy is eléri a célját (pozitívum...olcsóbb lesz az ukrán kurva:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik