Nagyon megváltoztatta a lengyelek véleményét a háború

2023. március 24. 18:14

Az egyik legújabb közvélemény-kutatás alapján az amerikaiakkal kapcsolatosan történelmi magasságokat ér el a lengyelek szimpátiája.

2023. március 24. 18:14
null

Új kutatással jelentkezett az 1982 óta működő CBOS nevű lengyel közvéleménykutató-cég. A cég azt mérte fel egy 982 fős reprezentatív munkán, hogy a lengyelek mit gondolnak más nemzetekről – írta meg az Index. A kutatás összesen húsz nemzet és népcsoport kapcsán vizsgálta a lengyelek attitűdjét. Az eredményekből látszik, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború jelentősen befolyásolta a lengyeleket: míg az amerikaiakkal kapcsolatosan történelmi magasságokat ér el a lengyelek szimpátiája, addig az oroszok iránt táplált negatív érzelmek történelmi mélyponton vannak. 

Az amerikaiakat a lengyelek 68 százaléka találja szimpatikusnak (miközben 21 százalékuk közömbös, 6 százalékuk pedig nem kedveli őket), majd őket a dobogón az olaszok (61 százalék szimpatikus, 8 százalék negatív) és a britek (60 százalék szimpatikus, 11 százalék unszimpatikus) követik.

A megkérdezettek 36 százaléka találja a magyarokat szimpatikusnak – amivel például a németeket vagy a törököket megelőzzük –, és ez az eredmény a 20 vizsgált népcsoport közül a 12. helyre jó, miközben a lengyelek 29 százaléka semleges, 27 százalékuk pedig negatív érzelmeket táplál irántunk.

***

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Kapcsolódó cikkek

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. március 26. 21:20
Jelenleg kérdéses, hogy beszélhetünk-e lengyel-magyar barátságról, mikor az érdekazonosságunk területén is a zavar a jellemző?!
LancelotDuLac
2023. március 26. 18:19
Nagyon megváltoztatta a lengyelek véleményét a háború xDDDDD Nem változott a lengyelek véleménye egyáltalán, csak most mérték is!!!!
Laci8819
2023. március 26. 09:06
Csak ossze akarnak minket uszitani ezzel
Igazszó
2023. március 25. 21:58
A polák sosem az eszéről volt híres. Most se tűnnek tól értelmesnek azok után, hogy a szövetésgeseiktől azt kapták jutalmul, amit a magyarok büntetésül. Úgy basszák őket a ruszkik lába elé őket a zsidók, mint a rongyot. Nem ismerik a történelmüket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik