Bendarzsevszkij Anton: Kínának az sem jó megoldás, hogy Oroszország győztesen kerül ki a háborúból

2023. március 24. 17:16

Az elemző szerint a kínai béketerv olyan állításokat tartalmaz, amelyek nem jók Moszkvára nézve.

2023. március 24. 17:16
null

Bendarzsevszkij Anton összefoglalta a véleményét Hszi Csin-ping háromnapos oroszországi látogatásáról.

„A március 20-22 között lezajlott kínai vizitet nem tudom másként értelmezni,

Üzenet a Nyugatnak (összeállt az orosz-kínai tengely, féljetek!) és üzenet az orosz közönségnek (baráti, szinte testvéri kapcsolatok vannak Kínával, és ha kell, Peking segít).”

Az elemző a szimbolikus jelentésen túl kitért a látogatás gyakorlati jelentőségére is.

A fegyverszállításról

„Kína nem küld fegyvereket vagy lőszereket Oroszországnak. Nyilvánosan ilyen nem hangzott el, és persze lehet, hogy zárt ajtók mögött szóba került a dolog (szinte biztos), de semmilyen nyomát nem látjuk, hogy Kína segíteni fog ebben Oroszországban” – foglalta össze a véleményét Bendarzsevszkij Anton a kérdésről.

Az elemző szerint Kína számára fontos, hogy megőrizze a Nyugattal a jó kapcsolatát. Ezt így fogalmazta meg: „Kína számára meg kell találni azt a vékony egyensúlyt, hogy szimbolikus gesztusokat tegyenek Oroszországnak (ez megvan),

A külpolitikai szakértő szerint Kínának az sem jó megoldás, hogy Oroszország győztesen kerül ki a jelenleg zajló háborúból. „Arra is ügyelniük kell, hogy Moszkvát ne támogassák meg úgy, hogy esetleg megnyerjék a háborút, mert az Oroszország megerősödésével fog járni (ez nekik nem jó), de el is kell kerülniük a jelenlegi orosz politikai rendszer bukását, mert ki tudja, mi jön a helyére. Mi van, ha Kínával ellenséges, Nyugatbarát vezetés jön utána?”

A béke kérdése

A háborúról nyíltan nem sokat beszéltek a felek, viszont a békéről annál többet. „A háborúról gyakorlatilg nem volt szó a találkozón (legalábbis a találkozó nyilvános részében), a béketervről viszont igen.

Például a nemzetközi normák betartása, vagy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a megőrzése. Nem véletlen, hogy eddig Oroszország nem is reagált rá, Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov korábban annyit fűzött hozzá a február közepén publikált kínai tervhez, hogy »Oroszország alaposan meg fogja vizsgálni a kínai javaslatokat«” – foglalta össze a véleményét a kérdésről.

***

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. március 25. 13:22
ALAPVETŐ kérdés:: AZT kellene végre meghatározni, mit jelentene az OROSZ GYŐZELEM, vagy mit jelentene az OROSZ VERESÉG? PUTYIN pedig már reagált a KÍNAI BÉKETERVRE, azt nevezetesen, hogy ALAPVETŐEN elfogadható elemeket tartalmaz OROSZORSZÁG számára! ebből KIOLVASHATÓ, hogy pl. a KRÍM ukránoknak történő átadása SZÓBA sem jöhet!
orygabor
2023. március 24. 21:28
Észre kéne venni az apró betűs részt: melyik ukrán határokra gondoltak!
Theodorik
2023. március 24. 20:00
A francia Montfaucon-on felkötötteket még hónapokig otthagyták, hadd lássa mindenki, mit érdemel az alávaló bűnöző. Banderazsevszkij és társai is így fognak járni.
Krupp Skya
2023. március 24. 19:48
Mindenkinek más a jó, Pl. Gréczi fényképpel dokumentálta, hogy neki mi a jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik