Amerikai lap: Peking és Moszkva újrakeretezné a demokráciát

2023. március 24. 21:58

A Washington Post szerint ez nélkülözhetetlen az általuk szorgalmazott új világrendhez.

2023. március 24. 21:58
null

A kínai és az orosz államfő úgy tesz, mintha demokráciát irányítana, de nem volna jó, ha ők szabnák meg, milyen is legyen egy demokratikus rendszer – írta meg a Washington Post.

A lapban megjelent véleménycikk szerzője kiemeli, hogy Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök újra akarják értelmezni a demokrácia fogalmát, miközben saját országukban szétverték a politikai ellenállást, megtagadják a sajtószabadságot, elfojtották a politikai ellenvéleményt, ugyanakkor korlátlan időre tervezik saját uralmukat.

Josh Rogin szerint azért kívánják újraértelmezni a demokráciát, mert az

nélkülözhetetlen az általuk szorgalmazott új világrendhez.

Ami persze azért is képtelenség, mert védelmezik az ukrajnai háborút, amelynek egyik célja, hogy megdöntse annak demokratikusan megválasztott kormányát.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping diktátorként akarják működtetni a rendszerüket, miközben a 21. században

a demokrácia köpenyét követelik maguknak.

A véleménycikk szerint jól tudják, hogy a tényleges modelljük sem nem népszerű, sem nem igazságos. A nyílt társadalmak vezetőinek biztosítaniuk kell, hogy a demokráciát ne azok határozzák meg, akik ellene vannak.

***

***

Nyitókép: Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. március 26. 12:58
"újraértelmezni a demokráciát" Éppen ti terrorista gyilkosok pofáztok demokráciáról? Olyan "demokratikusan végzitek folyamatosan az egész világon a tömegmészárlást, gyilkolást!!!!!!!!!! Elmentek ti a kurva anyátokba a "demokráciátokkal" együtt! Éppen úgy, mint a az EP, EB gyilkos náci csürhéje akik a ti érdekeitekért olyan "demokratikusan gyilkoltatják le az ukrán embereket, gyerekeket! Olyan "demokratikusan" zsarolnak, fenyegetnek, parancsolgatnak! Jelenleg két aljas DIKTÁTOR rühes banda van a világban. A terrorista USA, és a náci EP, EB banda!!!!!!!!!!! Benneteket kellene eltüntetni a föld felszínéról, hogy béke legyen a világban rühes gyilkosok!
Akitlosz
2023. március 25. 20:26
A demokráciát az athéniak határozták meg. Arisztotelész leírja világosan, hogy mi az. Úgyhogy, amit a Nyugat demokráciának nevez az nem az. Az egész rendszer hazugság, átverés, Szemfényvesztés. Valójában oligarchia. A nyugati demokrácia arra lett kitalálva, hogy hogyan uralkodhasson az 1%-os sem kitevő önmagát "politikai elitnek" tartó igen szűk réteg a népen úgy, hogy közbe a nép azt higgye, hogy ő döntött, van beleszólása és ezért ne lázadozzon. E liberális, a parlamenti, a közvetett jelzők mind arra vannak, hogy a többségi akarat soha ne érvényesülhessen, ha azzal a hatalom nem ért egyet. Ha valódi demokrácia lenne, ahol a többség döntene közügyekben és a döntés kötelező lenne parlamentre, kormányra, államfőre, alkotmánybíróságra nézve is, akkor nagyon más világ lenne. Lenne például halálbüntetés. Lenne közvetlen államfőválasztás. S ezek még csak nem is pénzügyi kérdések.
koronaszepe
2023. március 25. 11:24
A kommunisták már csak ilyenek, szeretnek felforgatni.
Vasalo
2023. március 25. 10:59
Mintha a jenkik nem kereteznék szinte hetente ujra a demokráciát (BLM, LMBTQ, UKRAJNA stb). Ki adta nekik erre a kizárolagos jogot? Ugye Stoltenberg ur is vagy kétnapja ezt tette, Akkor miért ne tehetné a másik két nagyhatalom, vagy netalán ezt csak a nyugati polikusoknak szabad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik