nlc.hu
Életmód

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő

A Borsod megyei település egyik legszegényebb utcájában riportozott az RTL Híradó.

A Borsod megyei Sajószentpéteren sokan délután vagy csak este fűtenek be. A település egyik legszegényebb utcájában pedig akkor van fűtés, ha épp van pénz fára vagy gázra – erről meséltek az RTL Híradónak a helyiek.

Úgy csinálunk, hogy meleg is legyen valamennyire, meg az ember egyen is” – nyilatkozta egy asszony, míg egy másik arról beszélt, hogy amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. “Most cseréltem ki a gázt 10 ezer forintért, inkább bekapcsolom a gázrózsákat, inkább azzal melegítünk” – mondta.

Van olyan ház is, ahol 4 napja elfogyott a tüzelő, és többre nincs pénz, ezért az ágyat és a szekrényt tüzelte el egy asszony, aki a sérült lányával él kettesben.

A fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy Sajószentpéteren kirívóan rossz a levegő minősége a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője szerint.

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége. Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán egészségtelen a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból. Kifogásolt minősítést kapott Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen levegője. (MTI)

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet, és a szabad levegőn tartózkodást.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top