nlc.hu
Aktuális

Baleset az asztalosműhelyben

Magára hagyta tanítványát az asztalos, a fiú levágta az ujjait

Egy tiszakécskei asztalos felügyelet nélkül hagyta a tanulóját, aki súlyos balesetet szenvedett.

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy tiszakécskei asztalossal szemben, aki felügyelet nélkül hagyta 17 éves tanulóját. A szakmai gyakorlatra beosztott fiatal négy ujját vágta le a fűrészgéppel.

Ez a gép okozta a balesetet (Fotó: ügyészség)

Ez a gép okozta a balesetet (Fotó: ügyészség)

A vádirat szerint tavaly április 23-án a vádlott különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a fiút. A munkafeladat kiadását követően az elkövető a műhelyből távozott, a sértett pedig a ráosztott munkát önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte.

A sértett a munkavégzés során a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, ezért kesztyűt vett fel, amit fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a fiú – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kezén lévő kesztyű azonban a fűrészgép alkatrészébe beakadt, amelynek következtében a gép levágta a sértett jobb kezén lévő kisujját, valamint további három ujjának első ujjperceit csonkolta.

A vádlott a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Emiatt nem hívta fel a sértett figyelmét a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes voltára, és azt nem állította le, ezért a baleset bekövetkezett.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top