nlc.hu
Szabadidő

DNS-technológiával a Beethoven-rejtély nyomában

Megvizsgálták Beethoven hajszálait, hogy kiderüljön, mi okozta a zeneszerző halláskárosodását

Miután használható DNS-t nyertek ki Ludwig van Beethoven hajszálaiból, a tudósok közel 200 évvel a zeneszerző halála után megpróbálták megállapítani, minek köszönhette az egészségügyi problémáit és a halláskárosodását.

Vasárnap lesz Ludwig van Beethoven 56 éves korában, 1827. március 26-án Bécsben bekövetkezett halálának 196. évfordulója. A zeneszerző maga jelezte írásban, hogy azt szeretné, ha orvosok tanulmányoznák egészségügyi problémáit halála után. A Current Biology folyóirat szerdán megjelent tanulmányában megállapították a zeneszerzőnél a májbetegség genetikai kockázatát, valamint kimutatták, hogy az élete utolsó hónapjaiban egy májkárosító hepatitis B fertőzésen esett át. A szakemberek szerint ez a két tény, valamint az, hogy krónikus alkoholfogyasztó volt, elegendő lehetett ahhoz, hogy májelégtelenség lépjen fel Beethovennél, és nagy valószínűség szerint ez vezetett a halálához – derül ki az APNews cikkéből.

Beethoven esetében a betegségei néha nagyon korlátozták az alkotómunkáját, és az orvosok számára mindig is rejtély volt, hogy valójában mi áll az egészségügyi problémái hátterében. A tudósok a halála óta próbálják összerakni a kórtörténetét, és már számos lehetséges magyarázatot kínáltak a betegségeire

– mondta Axel Schmidt, a Bonni Egyetemi Kórház genetikusa, a tanulmány szerzője.

Beethoven graffiti

Egy Beethoven graffiti (Fotó: Pixabay)

Miután a DNS-technológia fejlődésének köszönhetően a kutatóknak sikerült genetikai nyomokat levonniuk a zeneszerző hajfürtjéből, alapos vizsgálatnak vették alá. Ahogy fentebb írtuk, a halálának legvalószínűbb okát sikerült megállapítaniuk, de arra vonatkozóan nem találtak nyomra, mi okozhatta a gyakori bélrendszeri problémáit: a cöliákiát és a laktóz intoleranciát mindenesetre sikeresen ki tudták zárni a lehetséges okok sorából.

A kutatás egy meglepő felfedezéshez is vezetett: amikor a kiterjesztett Beethoven család élő tagjaitól származó DNS-t teszteltek, a tudósok eltérést találtak az Y kromoszómákban, amelyek az apai oldalról öröklődnek. Az öt férfi Y kromoszómái megegyeztek egymással – de nem egyeztek a zeneszerzőével. Ez arra utal, hogy valahol a Beethoven születése előtti generációkban volt egy „páron kívüli apasági esemény”. Vagyis egy házasságon kívüli kapcsolatból született gyermek a zeneszerző családfájában. A kutatás kulcskérdése, hogy mi okozta Beethoven halláskárosodását, sajnos továbbra is megválaszolatlan maradt. Hozzátették: ez a rejtély is része annak, ami Beethovent annyira magával ragadóvá teszi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top