nlc.hu
Gasztro

Olcsó 6 fogásos menü hétvégére

Hó végi büdzséből okosan! 6 fogásos olcsó menü hétvégére

Még váratnak magukra a tavasz zsenge, friss terményei, egyelőre az óév terméseiből dolgozunk. Ilyenkor kell igazán kreatívnak lenni! Egy szép, egész grillcsirkéből két tökéletes főfogást készíthetünk, és a süteményrecept mellett egy gyors csokis desszertet is hoztunk!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 400 g vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 100 g trappistasajt
  • 0,4 l alaplé vagy 2 db natúr, nátrium-glutamát-mentes erőleves kocka
  • 8 szelet bagett
  • Só, őrölt fehérbors ízlés szerint
  • 1 nagy bagett (vagy fehér kenyér)
Francia hagymaleves

Sajtos pirítóssal az igazi! / Fotó: Elizabeth Fernandez, Getty Images

Elkészítése:

  • A húsleves kockát egy liter forró vízben feloldjuk.
  • A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk.
  • Felöntjük az erőlevessel, hozzáadjuk a borókabogyót, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük.
  • A borókabogyót kiszedve hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk.
  • A bagettszeletekre rászórjuk a reszelt sajtot.
  • A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon.
  • A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.

Vöröslencseleves a tél zöldségeivel

Hozzávalók:

  • 100 gramm vöröslencse
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 2 kisebb póréhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Aki szereti: 1 teáskanál koriander
Vöröslencseleves

Török étkezdékből is ismerős lehet / Fotó: Burcu Atalay Tankut, Getty Images

Elkészítése:

  • Egyszerű dolgunk lesz: minden zöldséget felkarikázunk, egy lábosba tesszük a lencsével
  • Felöntjük az alaplével (vagy teszünk bele leveskockát), és hagyjuk fedő alatt lassan rotyogni 30 percig a levest.
  • Amikor kész, a leves harmadát turmixoljuk össze és öntsük vissza a lábosba, így sűrítve önmagával az ételt.

Sókéregben sült grillcsirke egészben, otthoni sütőben

Hozzávalók:

  • 1 egész bontott csirke
  • 0,5 kg só
  • 4 tojásfehérje
  • 1 db citrom vagy alma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 dkg vaj vagy olaj vagy zsír
  • Bors, ízlés szerint kakukkfű vagy rozmaring
Egész grillcsirke

Grillnyárs és forgatás nélkül is jól át lehet sütni / Fotó: SimpleImages Getty Images

Elkészítése:

  • A csirkét jól megtisztítjuk, szemöldökcsipesszel kitépkedjük az esetleg benne maradt tokokat. A hóna alatt is, mindenhol. Biztos ami biztos, belenézünk a hasába, nehogy benne maradjanak a belsőségei.
  • Lemérjük és megjegyezzük, hogy hány dekás volt.
  • A sót összekeverjük a tojásfehérjével, kicsit gyurmázunk vele, élvezzük az állagát, de ez nem kötelező része a receptnek, csak jó, sőt, kihagyhatatlan.
  • Most elkezdünk a csirke hasüregével foglalkozni: besózzuk, tekerünk bele frissen őrölt borsot, beleteszünk egy héjastól feldarabolt citromot vagy almát, egy fej fokhagymát megtisztítva, meg némi zöldfűszert. Összekötjük a lábait, hogy jól nézzen ki és ne hulljanak ki belőle a dolgok.
  • Most jön a külső része: megkenjük vajjal, olajjal vagy zsírral, mindenhol, majd borsozzuk és teszünk kívülre is a zöldfűszerekből.
  • Ekkor a tepsi alján megágyazunk a sóval, rátesszük a mellével felfelé a csirkét, a többi sót pedig rádolgozzuk kívülről.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kilónként egy órán át sütjük. Az enyém egy kétkilós csirke volt, így értelemszerűen két órán át sütöttem.
  • Amikor letelt az ideje, kivesszük a sütőből és hagyjuk pihenni úgy 20 percig. Ez idő alatt a hús még porhanyósabb lesz, és ki is hűl valamennyire, így hozzá tudunk nyúlni.
  • Most jön a legjobb rész, amikor leverjük róla a rásült sópáncélt. Egy húsklopfolóval oldalról ütést mérünk rá, amitől a páncél megreped, ezután óvatosan le tudjuk róla fejteni, és előbukkan az aranypirosra sült, ropogós csirkebőr.

Csirkés taco a maradék grillcsirkéből

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell
  • 1 csomag tortillalap
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Salátamix
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db kukoricakonzerv
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 2 kis doboz tejföl
  • Ízlés szerint só, bors, szárított oregánó, római kömény, fűszerpaprika
  • Olívaolaj
Csirkés taco / Fotó: istetiana, Getty Images

Csirkés taco / Fotó: istetiana, Getty Images

Elkészítése:

  • A grillcsirkéről lefejtett csirkemellrészeket vagy szálakra szedjük, vagy felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk.
  • Elkészítjük a csirkemellpácot: olívaolajban elkeverjük a szárított fűszereket (oregánó, majoránna, római kömény, fűszerpaprika) és a reszelt fokhagymát.
  • A csirkemellet alaposan beleforgatjuk a pácba, és állni hagyjuk.
  • Addig feldaraboljuk a salátát, paradicsomot és felcsíkozzuk a kaliforniai paprikát.
  • A pácolódott csirkekockákat forró serpenyőben kisütjük.
  • Majd egy másik, száraz serpenyőben lepirítjuk a tortillalapokat, és jól megpakoljuk zöldséggel és a fűszeres csirkemellel.

Lágy csokipuding liszt nélkül, egyszerűen

Hozzávalók:

• 2 db tojás
• 4 dl (hab)tejszín
• 4 evőkanál méz vagy más édesítő
• 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 6 kocka étcsokoládé
• 6 evőkanál kókuszreszelék

Kókuszos csokipuding

Lágy csokipuding liszt és por nélkül / Fotó: erndndr, GettyImages

Elkészítése:

  • A tojásokat enyhén felverjük.
  • Hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük.
  • Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét.
  • Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük.
  • Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg.

Olcsó almás bögrés süti

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • 1,5 bögre olaj
  • 1,5 bögre barna cukor
  • 3 tojás
  • 3 nagy alma
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • Opcionális: 1 bögre dió
Almás sütemény

Kásás husú almából a legjobb / Fotó: iko636, Getty Images

Elkészítése:

  • Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  • Egy sütőformát – például a kenyérsütő vagy kuglófforma remek hozzá – kivajazunk, belisztezünk és félrerakjuk.
  • Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót.
  • Egy másik tálban pedig habverővel eldolgozzuk az olajat a cukorral, vaníliával és tojással.
  • Összeöntjük a két keveréket és simára kavarjuk.
  • Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk, a diókat (ha teszünk bele) összetörjük kis darabokra, majd beleforgatjuk a tésztába.
  • A sütőformába tesszük és 1 óra 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e teljesen.
  • Miután kivettük, 20 percig még a formában hagyjuk hűlni, hogy ne essen szét az almás süti, miközben kivesszük belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top