

Egy 35 éves brit férfi, Thomas Sheridan, az úgynevezett elkerülő restriktív táplálékfelvételi zavarban szenved, amely megakadályozza, hogy bizonyos ételeket elfogyasszon. A gyümölcsök, zöldségek, tojás vagy hús gondolata is rosszullétet vált ki nála.
Thomas napi étrendje 2 vekni fehér kenyérből, 3 tál gabonapehelyből, valamint gumicukorból áll. Vitamin- és fehérjekiegészítőket ugyan szed, de csak olyanokat, amelyeknek az ízét képes elviseli. Többször is próbálta már bővíteni az étrendjét, de sikertelenül. A nála diagnosztizált étkezési zavar megakadályozza abban, hogy bizonyos ételeket elfogyaszthasson. Thomasnál 2023-ban diagnosztizálták ezt a rendellenességet, miután évekig válogatós evőként kezelték – írja az Oddity Central.
Gyermekkorában, 18 hónapos korában kezdett el bizonyos ételeket elutasítani. Orvosai azt tanácsolták a szüleinek, hogy éheztessék, amíg meg nem eszi, amit kap, de ez nem vezetett eredményre. Az iskolában ebédidőben hazamehetett, hogy pirítóst egyen, mivel nem tudta megenni az iskolai ebédet.
Felnőttként az ételek iránti undora megnehezítette a normális életvitelt és a munkavégzést. Egy tíznapos munkavégzés során 9 és fél kilót fogyott. „Egyszer megpróbáltam tojásos-kolbászos szendvicset készíteni, és amint a tojás a számhoz ért, egyből hánytam” – panaszolta.
Jelenleg hipnoterápiára gyűjt, remélve, hogy ez a kezelés segít majd változtatni az étrendjén.
Az evészavar alattomosan támadhat, ismerd meg a figyelmeztető jeleket!
A következő 4 jelre érdemes odafigyelni, mert evészavarra utalhatnak:
1. Szorongást okoz az étel: Belső feszültséget okoz, ha eléd kerül a tányér és döntened kell, mennyit és miből egyél, főleg azért, mert mindenféle tiltólistás étel szerepel a fejedben és azt hiszed, nem szabad olyat enned, amit igazán szeretnél.
2. Válogatós vagy: A válogatós jelző nem azt jelenti ebben az esetben, hogy megválogatod minőségileg alaposan, hogy mi kerüljön a tányérodra, hanem azt, amikor csupán pár fajta ételt vagy hajlandó magadhoz venni. Nem vagy kíváncsi új ízekre és nem akarsz kimozdulni a megszokott ételeid közül.
3. Nyilvánosan máshogy eszel: A nyilvános evés számodra felér egy nagy stresszel. Úgy érzed, nem szabad „rossz” ételeket enned, nem láthatják mások, hogy például tésztát eszel vagy sütizel.
4. Megszállottan egészségesen étkezel: Az egészséges étkezés csodás dolog, egészen addig, míg nem viszed túlzásba. Mert bizony ezt is túlzásba lehet vinni, ha megszállottan ragaszkodsz ahhoz, hogy csak és kizárólag az ételek tápanyag-, ásványianyag- vagy épp kalóriatartalmát figyeled.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images