nlc.hu
Gasztro
Citromos pöfeteg recept

Kívül ropog, belül puha: ez a citromos pöfeteg recept egy csoda – kezdőknek is!

A pöfeteg az egyik legegyszerűbb és leglátványosabb süti: csak össze kell keverni a hozzávalókat és golyókat formázni a masszából, a többi megtörténik magától. Citromos ízzel egy igazi klasszikus!

A citromos pöfeteg kapóra jön, ha egyszerű, de nagyszerű házi süteményt szeretnénk az asztalra tenni. De mitől is olyan magával ragadó ez az egyszerű süti?

Vannak a világon olyan bódítóan csodálatos illatok, amiktől az ember lelke szerelmes lesz. Ilyen például a vanília, a fahéj, a jácint, az orgona– és akácillat és a citrom illata is. Nem tudunk betelni velük, ha megérezzük, mosolyog a lelkünk.

Szerencsére ezeknek az illatoknak a többsége, vagyis a gazdájuk, ehető, így nemcsak szagolhatjuk, hanem ízlelhetjük is őket. Mondjuk a gyöngyvirággal nem kéne kísérletezni, de a citrom kompromisszum nélkül ehető. Persze, van egy kis kompromisszum, a héja miatt, amit kezelni szoktak különböző gombaölő vegyszerekkel, nehogy megpenészedjen.

A citromhéj ezért egy ideje problémásnak számít, ami azért érdekes, mert már a dédanyáink is használták különböző süteményekbe, és hát akkoriban nem volt még divat a bio, permetezni viszont ugyanúgy permeteztek. Megmosták és jó napot, ezzel pontot is tettek az akkor még egyáltalán nem problémaként kezelt jelenség végére.

Pöfeteg gomba, a süti névadója (Fotó: Jenny Dettrick, Getty Images)

Én a Nébih tesztje óta hajlok arra, hogy ezt a citromhéj dolgot egy kicsit túllihegjük, ezért a magam részéről bátran használom mindenféle édességbe. Sőt, keresem az alkalmat, hogy használhassam, erre pedig éppen kiváló a citromos pöfeteg. Egyszerű, különleges alapanyagokat nem igényel, nem kell hozzá a habverő Paganinijének lenni, nem kell rááldozni a fél napot, mégis nagyon finom sütemény, ráadásul most menő is.

A pöfeteg egy olyan egyszerű kevert tésztából készült golyó, aminek az a különleges ismertetőjegye, hogy repedések vannak rajta, amitől a sütit borító porcukor egészen rusztikus mintázatot kap. Ehhez sem kell külön konyhakémiai tudás, megtörténik magától, ha követjük a receptet.

A nevét a pöfeteg gombáról kapta, ami arról híres, hogy ha már kicsit éltesebb, ugyanígy megrepedezik, mint a süti. Ha meg már nagyon éltes, akkor megbarnul és belül egyszerűen porrá lesz, ami nyomásra kipöfög. Egyébként a pöfetegek általában ehetők, de ez mellékszál.

Sütire fel, kezdődjék a pöfeteg-party!

Citromos pöfeteg, az egyik legfrissítőbb ízű sütemény / Fotó: Credit- Nelea Reazanteva, Getty Images

Citromos pöfeteg

Ez egy alaprecept. Csak összehasonlításképpen: a kakaós pöfeteg éppen ugyanígy készül, csak citrom helyett három evőkanál natúr kakaóport teszünk bele, lisztet viszont pont ennyivel kevesebbet. Lehet tehát variálni, de először sajátítsuk el a nagy klasszikust, a citromos pöfeteget!

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 28 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 citrom leve és héja
  • porcukor a borításhoz

Elkészítés:

  1. A tojásokat beleütjük egy tálba és a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük.
  2. Ezután hozzákeverjük a kurkumával, sóval és a sütőporral összekevert lisztet, majd belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, végül belefacsarjuk a levét is.
  3. Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és mikor sikerült egyneműre keverni (azért nem kell túlzásokba esni), lefedjük a tálat és betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy kissé megdermedjen.
  4. Amikor formázhatóra szilárdult a massza, bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, majd vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából. Porcukorba hempergetjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.

Végül tea, kávé mellé, vagy csak úgy elmajszoljuk. Esetleg bádog dobozba zárjuk, hogy holnapra is maradjon, de hát ez ugyebár hiú ábránd.

Heliad Halvanyito 0604
0 seconds of 3 minutes, 13 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
03:13
03:13
 

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top