
A citromos pöfeteg kapóra jön, ha egyszerű, de nagyszerű házi süteményt szeretnénk az asztalra tenni. De mitől is olyan magával ragadó ez az egyszerű süti?
Vannak a világon olyan bódítóan csodálatos illatok, amiktől az ember lelke szerelmes lesz. Ilyen például a vanília, a fahéj, a jácint, az orgona– és akácillat és a citrom illata is. Nem tudunk betelni velük, ha megérezzük, mosolyog a lelkünk.
Szerencsére ezeknek az illatoknak a többsége, vagyis a gazdájuk, ehető, így nemcsak szagolhatjuk, hanem ízlelhetjük is őket. Mondjuk a gyöngyvirággal nem kéne kísérletezni, de a citrom kompromisszum nélkül ehető. Persze, van egy kis kompromisszum, a héja miatt, amit kezelni szoktak különböző gombaölő vegyszerekkel, nehogy megpenészedjen.
A citromhéj ezért egy ideje problémásnak számít, ami azért érdekes, mert már a dédanyáink is használták különböző süteményekbe, és hát akkoriban nem volt még divat a bio, permetezni viszont ugyanúgy permeteztek. Megmosták és jó napot, ezzel pontot is tettek az akkor még egyáltalán nem problémaként kezelt jelenség végére.

Pöfeteg gomba, a süti névadója (Fotó: Jenny Dettrick, Getty Images)
Én a Nébih tesztje óta hajlok arra, hogy ezt a citromhéj dolgot egy kicsit túllihegjük, ezért a magam részéről bátran használom mindenféle édességbe. Sőt, keresem az alkalmat, hogy használhassam, erre pedig éppen kiváló a citromos pöfeteg. Egyszerű, különleges alapanyagokat nem igényel, nem kell hozzá a habverő Paganinijének lenni, nem kell rááldozni a fél napot, mégis nagyon finom sütemény, ráadásul most menő is.
A pöfeteg egy olyan egyszerű kevert tésztából készült golyó, aminek az a különleges ismertetőjegye, hogy repedések vannak rajta, amitől a sütit borító porcukor egészen rusztikus mintázatot kap. Ehhez sem kell külön konyhakémiai tudás, megtörténik magától, ha követjük a receptet.
A nevét a pöfeteg gombáról kapta, ami arról híres, hogy ha már kicsit éltesebb, ugyanígy megrepedezik, mint a süti. Ha meg már nagyon éltes, akkor megbarnul és belül egyszerűen porrá lesz, ami nyomásra kipöfög. Egyébként a pöfetegek általában ehetők, de ez mellékszál.
Sütire fel, kezdődjék a pöfeteg-party!

Citromos pöfeteg, az egyik legfrissítőbb ízű sütemény / Fotó: Credit- Nelea Reazanteva, Getty Images
Citromos pöfeteg
Ez egy alaprecept. Csak összehasonlításképpen: a kakaós pöfeteg éppen ugyanígy készül, csak citrom helyett három evőkanál natúr kakaóport teszünk bele, lisztet viszont pont ennyivel kevesebbet. Lehet tehát variálni, de először sajátítsuk el a nagy klasszikust, a citromos pöfeteget!
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 citrom leve és héja
- porcukor a borításhoz
Elkészítés:
- A tojásokat beleütjük egy tálba és a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük.
- Ezután hozzákeverjük a kurkumával, sóval és a sütőporral összekevert lisztet, majd belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, végül belefacsarjuk a levét is.
- Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és mikor sikerült egyneműre keverni (azért nem kell túlzásokba esni), lefedjük a tálat és betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy kissé megdermedjen.
- Amikor formázhatóra szilárdult a massza, bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, majd vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából. Porcukorba hempergetjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.
Végül tea, kávé mellé, vagy csak úgy elmajszoljuk. Esetleg bádog dobozba zárjuk, hogy holnapra is maradjon, de hát ez ugyebár hiú ábránd.