Óriási kártérítést kapnak a lelőtt apa gyermekei

tyler bariss swatting
Tyler Bariss
Vágólapra másolva!
Rendőr végzett a swattingos incidens során a fegyvertelen áldozattal.
Vágólapra másolva!

Világszerte nagy figyelmet kapott 2017 végén Andrew Finch halála, a kétgyermekes családapát az otthona előtt lőtte le egy rendőr a Kansas állambeli Wichita városában. A 28 éves férfi háza előtt nagy erőkkel vonultak fel a rendőrök, hangosbeszélőn keresztül kiparancsolták az épületből. A fegyvertelen áldozat ennek eleget tett, ám a ház előtt a rendőrök egymásnak ellentmondó utasításokat kiabáltak neki, majd egy gyanúsnak vélt mozdulat miatt az egyikük 36 méterről mellkasba lőtte.

Húsz év börtönbüntetést kapott a hamis segélyhívást indított Tyler Bariss Forrás: LAPD

A tragikus haláleset swattingolás miatt történt, két fiatal Call of Duty-játékos összeveszett, mire az egyik hamis segélyhívással rá akarta küldeni a társára az állig felfegyverzett rendőröket, azonban egy harmadik személy téves információja miatt Finch lakcímét adta meg a segélyhívón. Az áldozatnak semmi köze sem volt a játékosok vitájához, nem ismerte a társaságot.

A fegyverhasználat miatt vizsgálat indult, azonban a halálos lövést leadott Justin Rappot nem vonták felelősségre, emiatt Finch családja pert indított a rendőrséget üzemeltető város és a rendőr ellen. Az öt éven keresztül húzódott jogi csatározás során a város végül kikerült az alperesi körből, bár Rapp ügyvédi költségét állnia kellett. A városvezetés a héten végre pontot tett az ügy végére, 5 millió dolláros (~1,8 milliárd forintos) kártérítést hagyott jóvá, az összeg Finch gyermekeit illeti.

Az időközben eltelt évek során a hamis segélyhívást indított Tyler Barrisst ezért és egyéb swattingolós hívásokért 20 év börtönbüntetésre ítélték, míg a Finch halálában még szerepet játszott Casey Viner 15 hónap, Shane Gaskill pedig 18 hónap börtönbüntetést kaptak.

Finch volt az első, aki swattingolás által kiváltott rendőri intézkedés során halt meg az Egyesült Államokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!