Megállapodott az Audi a szakszervezettel: 17 százalékos béremelés lesz a győri vállalatnál

2023. március 24. – 13:30

Megállapodott az Audi a szakszervezettel: 17 százalékos béremelés lesz a győri vállalatnál
Fotó: Audi Hungaria
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapig tárgyalt a győri Audi vállalatvezetése a helyi szakszervezettel, pénteken megállapodtak az egy évre szóló béremelésről, a szerződést március 29-én írják alá. A dolgozók alighanem örülhetnek, az alapbérük 17 százalékkal nő, és ez csak egy elem a kialkudott emelések között.

Egy héttel a március 31-i határidő lejárta előtt született meg a bérmegállapodás a győri Audinál, látszólag váratlanul, de valójában mégsem. Az első ajánlatot a szakszervezet tette február legelején: 23 százalékos béremelési javaslattal indítottak. Az Audi válasza erre 5 plusz 10 százalék volt, az olló tehát szélesre nyílt.

Innentől hetente kétszer ültek le egyezkedni a felek, és a számok lassan közeledtek egymáshoz, de a március 7-én megajánlott, 12 plusz 6 százalékos munkáltatói ajánlatnál (ez azt jelenti, hogy a 12 százalékos béremelés beépült volna a dolgozók fizetésébe, a 6 viszont nem, azt külön kifizetésként kapták volna egy évig az emberek) az Audi győri vállalatvezetése bejelentette: elértek a falig, ennél jobb ajánlatot ők helyben már nem adhatnak.

Megrekedtek a tárgyalások épp akkor, amikor az Audi éves beszámolóját tartották, és bár a 2,6 havi jutalom bejelentése jó hír volt – az bőven átlag felettinek számít –, nyilvánvalóvá vált az is, hogy a bértárgyalásokkal sürgősen kezdeni kell valamit. Alfons Dintner, a győri vállalat ügyvezetésének elnöke üzenettel felérő választ adott az egyik újságírói kérdésre, amikor arról beszélt, hogy a német konszern gyárai sorban állnak az elektromos motorok gyártásának lehetőségéért, korántsem mindegy, hogy „a napi 2000 motor kihez kerül”, és erről most döntenek.

Magyarán: ha Győrben sokat packáznak még a pénzeken, és nem lesz megállapodás, akkor kiejtik magukat az e-motor-gyártásért folyó versenyből.

A fordulat minden bizonnyal szerdán következett be, amikor Győrbe repült Xavier Ros, az Audi AG személyügyért és szervezetért, valamint Gerd Walker termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tag. A szakszervezet azt írta akkor a tagjainak: „sikerült tovább közelíteni az álláspontjainkat a munkáltatói oldal képviselőivel közösen”, és jelezték, hogy péntekre új ajánlatot ígért a munkáltató. Ez lett tehát az, amiben végül meg is állapodtak.

A legfontosabb kialkudott számok:

  • Egységes, 17 százalékos alapbéremelés.
  • A mozgóbérből 3 százalékot beemelnek az alapbérbe.
  • Külön kifizetésként 1 320 000 forintot kapnak a dolgozók, amit négy részletben – 330 000 forintonként – utalnak nekik az áprilisi, a júniusi, a szeptemberi és a decemberi bérrel együtt.
  • 500 000 forint béren kívüli juttatás.
  • A vállalat 30 éves jubileumának alkalmából a júniusi bérrel további 330 000 forint jár mindenkinek.
  • Az inflációt 17 százalékban rögzítették, ha ennél több lesz, akkor a különbséget kiegyenlíti a vállalat.
  • Jár továbbá a hűséges dolgozóknak jubileumi, illetve lojalitás bónusz.

A győri Audiban 11 957 munkatárs dolgozik, ennyi családot érint a megállapodás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!