A menstruáció körüli tabuk feloldása az alternatív eszközöket is egyre népszerűbbé teszi

2023. március 24. – 17:11

A menstruáció körüli tabuk feloldása az alternatív eszközöket is egyre népszerűbbé teszi
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többen nyitnak az alternatív megoldások irányába: növényi tejjel isszák a kávéjukat, műanyag zacskó helyett saját szatyrokba pakolják a gyümölcsöt a boltban, és eldobható tampon, betét helyett menstruációs tölcsért vagy bugyit használnak. De mit lehet tudni ezekről a termékekről? Honnan tudjuk, hogy milyen méretű kelyhet válasszunk és hogyan szedjük ki a vérfoltot? Melyik eszköz az, amelyiknél fennáll a toxikussokk-szindróma veszélye? A legfontosabb tudnivalókról nőgyógyászt kérdeztünk, és ellátogatunk Magyarország egyik első, alternatív menstruációs eszközöket áruló boltjába is.

Sokan úgy nőttünk fel, hogy színes csomagolású betéteket láttunk sorakozni a fürdőkben és vécékben a tamponos dobozok mellett. Ezekről tudjuk, hol vegyük és hogyan használjuk őket, míg az olyan alternatív eszközök, mint a menstruációs bugyi vagy kehely hatékonyságával kapcsolatban lehetnek még bennünk kételyek.

„Régen elképesztően nehéz volt erről a témáról beszélni. Sokszor éreztem azt, hogy az emberek bizalmatlanok, és csak azt keresik, hol van itt az átverés, mert nem akarták elhinni, hogy, mondjuk, a mosható betétre csak egyszer kell egy nagyobb összeget rákölteni, és utána évekig lehet használni. Ma már nyitottabbak a nők, és ez abból is látszik, hogy nálunk is egyre többen vásárolnak” – meséli Csete Mónika, az Emilla Pirospont alternatív menstruációs eszközöket áruló bolt megálmodója és létrehozója. A tíz éve működő Emilla úttörőnek számít, hiszen ez az egyik első üzlet itthon, amely alternatív termékek forgalmazásával foglalkozik.

Az első menstruációs bugyik, tölcsérek, mosható betétek és szivacsok körülbelül 10-15 éve jelentek meg, mégis csak az elmúlt pár évben lettek igazán felkapottak. Dr. Fedina Laura szülész-nőgyógyász szakorvos szerint ez azzal is magyarázható, hogy az interneten, főleg a közösségi médiában egyre kevésbé számít tabutémának a menstruáció, így az alternatív megoldások is egyre inkább a közbeszéd részévé válnak.

Ellentétben az eldobható betétekkel és tamponokkal, az alternatív termékeket egy alapos mosás és fertőtlenítés után újrahasználhatjuk. Többek között ezért is lehetnek ezek az eszközök egyre népszerűbbek minden korosztályban. „Már koraérett nyolc-kilenc éves lányoknak is vásárolnak nálunk, de van, aki a menopauza alatt, sőt valaki azután is keres mosható inkontinenciabetéteket. Nagyon szuper azt látni, hogy az idősebb generáció is nyitottabb az alternatív opciókra” – teszi hozzá az Emilla egyik alkalmazottja, a cikluskövetést oktató Balog Zita.

Elsőre megugorhatatlan akadálynak tűnik kiszedni a vérfoltot

Az eldobható menstruációs termékek és az akár évekig használható mosható betétek és tölcsérek közötti alapvető különbség az anyag, amiből készülnek. „A tamponok, betétek anyaga általában műanyag, a nedvszívó réteg pedig kőolajszármazékból készül. Persze ezekben is lehet valamennyi pamut, de az is vegyszerekkel kezelt.

Ezekre nem minden esetben reagál jól a test, van, akinél allergiás reakciókat vált ki, vagy valamilyen hüvelyi fertőzése lesz, valamint a hormonműködést is befolyásolhatja”

– mondja Balog Zita.

Ezért is készülnek bőrbarát alapanyagokból, például ökotextilből, pamutból és bambuszból a budapesti üzletben kapható, különböző méretű, vastagságú menstruációs bugyik és mosható betétek. „A menstruációs bugyikat nagyon sokan szeretik kifejezetten alváshoz használni, de a home office-ban is kényelmesek, és nem kell azon aggódni, hogy bármi is kifolyik és összekenjük a lepedőt. A bugyik hátulján van egy kis légzseb is, így könnyebben, gyorsabban tud száradni a pamut” – mondja Csete Mónika, majd azt is hozzáteszi, hogy a bugyik kialakításánál ők arra is figyelnek, hogy a pánt olyan rugalmas anyagból készüljön, ami nem szorít. Ez különösen fontos azokon a napokon, mikor sokan puffadnak vagy görcsöl a hasuk.

Csete Mónika, az Emilla alapítója egy menstruációs bugyit tart a kezében – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Csete Mónika, az Emilla alapítója egy menstruációs bugyit tart a kezében – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Balog Zita szerint gyakori tévhit az alternatív termékekkel kapcsolatban, hogy extra figyelemmel jár a használatuk, és mennyi mindent kell hozzájuk beszerezni. Természetes, hogy laikusként, ha valaki nem próbálta még a menstruációs bugyit vagy betétet, akkor nem tudja, hogyan kell a vérfoltot kiszedni, ami persze elsőre megugorhatatlan akadálynak tűnhet. Pedig csupán néhány aranyszabály van, amelyre érdemes odafigyelni a menstruációs bugyik és betétek mosásakor.

„Hideg vízzel kell mosni őket, mert a meleg vízben szétpukkadhatnak a vértestek, és elszíneződhet a betét vagy a bugyi. Majd a beáztatás és öblítés után nyugodtan betehetjük őket a mosógépbe más ruháinkkal együtt, és egy normál, 30-40 fokos programon bőven elegendő kimosni”

– magyarázza a bolt alkalmazottja.

Fontos jól megválogatni a tisztítószert is, a megkérdezett nőgyógyász szerint semmiképp se használjunk maró hatású mosószert vagy hipót.

„Célszerű olyan abszolút bőrbarát fertőtlenítőszerekkel tisztítani ezeket, amik vegyszer- és klórmentesek, és értelemszerűen a kelyhet sem szabad semmilyen fertőtlenítő folyadékban áztatni. Előfordult, hogy valaki olyan vegyszerrel mosta ki a betétet, amiről ugyan tudta, hogy klórmentes, mégis nagymértékű allergiás reakciót váltott ki nála” – magyarázza a doktornő.

Az ideális kehely kiválasztásához tudnunk kell a méhszájunk magasságát

Egyeseknél a menstruációs kehely vagy tölcsér használata – így volt ez velem is – már ott megbukik, hogy nem a megfelelő méretű tölcsérrel próbálkoznak. Őszintén bevallom, hogy a cikk megírása előtt nem tudtam, hogy a kelyheket több méretben lehet kapni.

Mielőtt kiválasztanánk az ideális méretű tölcsért, érdemes megmérni a méhszájunk magasságát, amit egyébként otthon is meg tudunk tenni az ujjaink segítségével:

Méhszáj magasságának mérése ujjal – Forrás: Csete Mónika
Méhszáj magasságának mérése ujjal – Forrás: Csete Mónika

„Nem mindegy ugyanis, hogy valakinek magas, közepes, vagy alacsony méhszája van.

A méhszájat a menstruáció alatt érdemes megmérni, hiszen akkor használjuk a kelyhet is. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a méhszáj magassága tud liftezni is, akár millimétereket is változhat a ciklus alatt, de van, akinél napszaktól is függ.

Így az is lehet, hogy két kehelyre, mondjuk, egy közepes és egy magas kehelyre is szükségünk van” – magyarázza Csete Mónika, majd hozzáteszi, hogy a menstruációs kelyhet lehet használni a ciklus első napjaiban is, amikor még nem olyan erős a vérzés. Ilyenkor egy vízalapú síkosító segítségünkre lehet abban, hogy könnyebben fel tudjuk helyezni a tölcsért. „Fontos, hogy vízalapú legyen, mert egy olajalapú előbb-utóbb tönkreteszi az orvosi szilikont, amelyből a kelyhek készülnek.”

Akár síkosítóval, akár anélkül, a kehely felhelyezésének, vagyis az összehajtogatásának több technikája is van:

Többféle tölcsérhajtogatási módszer létezik, például C-hajtás, hetes hajtás – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Többféle tölcsérhajtogatási módszer létezik, például C-hajtás, hetes hajtás – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dr. Fedina Laura szerint a gyerekcumikhoz hasonló, szilikonból készült kelyheket célszerű lobogó vízben kifőzni és fertőtleníteni, illetve ma már lehet olyan spréket, folyadékokat, eszközöket kapni, amelyeket kifejezetten a menstruációs tölcsérek tisztításához fejlesztettek ki.

„Sokan panaszkodnak arra, hogy macerás a kelyhet kicserélni és kimosni a munkahelyen. Ezért is rendeltünk Lengyelországból egy kehelymosó gépet, legalábbis én így hívom. Az otthon, akár munkahelyen is használható szerkezet belsejében van egy mini-mosószerkezet, amit csak fel kell töltenünk vízzel, belerakjuk a kelyhünket, rázárjuk a tetejét, és utána be tudunk nyúlni ujjal, hogy kitisztítsuk, vagy simán csak megrázzuk párszor, és el is mostuk a kelyhet, mielőtt újra használnánk” – mondja Csete Mónika. Szerinte a kehely használóknak célszerű egy intimzuhanyt is beszerezniük, így a hüvelyfal is átmosható a kehely cserélgetése közben.

Több tízezer forint, hosszú távon mégis jobban megéri

Egy nő átlagosan 30-40 évig menstruál, Csete Mónika számításai szerint ez idő alatt nagyjából 10 ezer darab betétet vagy tampont használ el, ami nemcsak irtó költséges, de környezetszennyező is. A műanyagból készült betéteket, tamponokat olyan vegyszerekkel kezelik ugyanis – például azért, hogy fehérebbnek és ezáltal sterilnek tűnjenek –, amelyek nemcsak az emberi szervezetre károsak, de a bolygónak is: egy eldobható betét, tampon lebomlási ideje körülbelül ötszáz év.

Visszatérve a költségekre: egy kehely ára 5–10 ezer forint között mozog, míg egy 16 darabos moshatóbetét-készlet ennél jóval többe kerül, 40-45 ezer forintba. Több tízezer forintot kiadni persze soknak tűnhet, de hosszú távon mégis költséghatékonyabb. A kelyhek akár tíz évig is használhatók, azaz egy nőnek 3-4 darabra lehet szüksége élete során, ami összesen 30-40 ezer forint kiadást jelent. A moshatóbetét-készletünket gyakrabban, ötévente érdemes felújítani, de még így is olcsóbban jön ki, mint 40 éven keresztül tamponra költeni.

A megkérdezett nőgyógyász szerint az a trend is megfigyelhető, hogy sokan érdeklődnek olyan fogamzásgátló gyógyszerek, eszközök iránt, amik teljesen megszüntetik a menstruációt vagy nagyon minimálisra csökkentik a vérzést. A doktornő szerint ennek az is az oka,

hogy nem akarnak, vagy nem tehetik meg, hogy havonta tampont, betétet vásároljanak, vagy kifizessék egy menstruációs kehely árát.

Ez a módszer Fedina Laura szerint leginkább Amerikában elterjedt, de már itthon is többekről hallani, akik fogamzásgátlók segítségével vészelik át a menstruációjukat.

Mosható betétek – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Mosható betétek – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Menstruációs tárcsát és szivacsot inkább ne?

Sok pozitívum szól tehát az alternatív menstruációs eszközök mellett: bőrbarát alapanyagok, hosszú távon költséghatékonyabbak és környezetkímélők is. Ezeknek is megvannak azonban a veszélyei, különösen két, itthon talán kevésbé ismert terméknek. „Menstruációs szivacsot mi azért nem árulunk, mert sok nőgyógyász tartja őket veszélyesnek” – mondja Csete Mónika, és Balog Zitával közösen elmagyarázzák, miért lehet problémás a tamponokhoz hasonlóan a szivacs is: „Egy orvosi szilikonból készült menstruációs kehely vákuumot hoz létre a hüvelyben, így a vér nem érintkezik a levegővel.

Ellenben egy tamponnál vagy egy szivacsnál igen, és ha a vért oxigén éri, akkor elkezd lebomlani. Ennek következtében toxikus anyagok kerülhetnek a hüvelybe, amik felszívódhatnak, és ez a folyamat akár toxikussokk-szindrómához is vezethet, ami végzetes is lehet”

– mondja Balog Zita.

„Az alternatív menstruációs eszközök közül a nőgyógyászoknak is a szivacsokhoz kapcsolódik a legtöbb esetük. Ezek nagyon sűrű szövésű szivacsok, hasonlóan a sminkeléshez használt alapozó szivacsokhoz. És ha megtelnek, akkor könnyen felragadhatnak a hüvelyfalra, ahol elfertőződhetnek. Ilyen esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, aki segít azt leszedni” – magyarázza Fedina Laura.

Hasonló a gond a menstruációs tárcsákkal is. „Eldobható tárcsákat már a nyolcvanas és kilencvenes években is lehetett kapni, főleg Amerikában népszerűek nagyon. Viszont ezek sem tudnak egy olyan vákuumot létrehozni a hüvelyben, hogy a tárcsán összegyűlt menstruációs vér ne érintkezzen a levegővel, így ezt sem tartom teljesen biztonságosnak” – teszi hozzá Csete Mónika. A Healthline cikke azt írja, a menstruációs tárcsák annyi vért tudnak összegyűjteni, mint öt normál méretű tampon, és akár 12 óráig is bírják – persze ez a vérzés erősségétől is függ. Rugalmasságuk miatt a tárcsák képesek csökkenti a menstruációs fájdalmakat, görcsöket, és még az együttlétet sem akadályozzák azokon a napokon.

A doktornő szerint a tamponhoz, szivacshoz hasonlóan a kehely esetében is fennáll a toxikussokk-szindróma veszélye, ha nem a javaslatoknak megfelelően használjuk, például túl sokáig hagyjuk fenn. „Ezek az eszközök nem veszélyesek, csak megfelelően kell használni őket.

Viszont akadt már olyan páciens, akinek mi segítettünk leszedni a kelyhét, mert vákuum képződött a hüvelyében. Ennél azonban sokkal gyakoribb az, hogy valaki azért keresi fel a nőgyógyászt, mert fent felejtette a tampont”

– mondja Fedina Laura.

A menstruáció nem betegség. Pont ellenkezőleg, annak a jele, hogy egészséges vagy

Csete Mónika szerint azért is lehet külföldön nagyobb divatja, kultúrája az alternatív menstruációs eszközöknek, mert a magasabb fizetések mellett az emberek könnyebben megtehetik, hogy menstruációs bugyikra, kelyhekre költenek – amik költség szempontjából hosszú távon sokkal jobban megérik, mint az eldobható termékek –, és szabadabban beszélnek a menstruációról is.

Balog Zita cikluskövető oktató – Fotó: Hevesi-szabó Lujza
Balog Zita cikluskövető oktató – Fotó: Hevesi-szabó Lujza

Néhány országban, Japánban, Zambiában, Dél-Koreában, Indonéziában és Spanyolországban – Európában elsőként – menstruációs szabadságot vehetnek ki azok a nők, akiknek menstruációja nagy fájdalmakkal jár. Itthon eddig két fővárosi kerület vezette be a menstruációs szabadság lehetőségét: a II. kerületi önkormányzat önállóan tette meg ezt a lépést, de az erzsébetvárosi önkormányzat szintén hozott ilyen szabályt. Arról, hogy mit lehetne és mit kellene tenni ahhoz, hogy országszerte minden munkahelyen lehetőség legyen arra, hogy azokon a napokon a nők szabadságot vehessenek ki, nemrég a szegedi ​Motivációs Műhely által szervezett nyilvános fórumon beszéltek.

A menstruációs szabadság ellenzői közül sokan nem hiszik el, és nem is veszik komolyan, hogy sok nő a ciklusok alatt milyen fájdalmakat él át, amelyek ellen sokszor a meleg vizes borogatás és a fájdalomcsillapító is kevésnek bizonyul. Az Alpha Femtech magyar startup cég egy olyan body kifejlesztésén dolgozik, ami mikrorezgésekkel csökkenteni tudja a fájdalmakat, miközben a beépített fűtőpanelek megnyugtatják a méhet. Az ARTEMIS névre keresztelt body ötlete a startup alapítóinak, Kormos Anna Zsófiának és Pelczer Dórának az érdeme. A BBC azt írja, hogy az Alpha Femtech még az idén piacra dobja az ARTEMIST.

Azért is fontos az alternatív eszközökről és egyáltalán a menstruációról beszélni, mert minél többet tanulnak a nők a saját ciklusukról, annál inkább megérthetik önmagunkat, és azt, hogy a ciklusuk hogyan hat az életükre, táplálkozásukra, egészségükre, szexualitásukra. „Mindenféle módokon próbáljuk elfeledtetni a nőkkel, hogy a menstruáció csakis rossz, negatív dolog lehet, már-már betegség. Ezért is készülnek vicces, vidám mintákkal a mosható betéteink is, hiszen sokkal jobb azon gondolkodni a menstruáció első napján, hogy most akkor a pöttyös mosható betétemet vagy a Dr. Bubó-sat használjam.

Szerintem annak kellene jobban elterjednie, hogy a menstruáció fontos dolog, és jó, ha van, mert ez azt jelenti, hogy egészséges vagy, hogy rendben van a ciklusod, aminek örülni kell, nem pedig utálni vagy szégyellni”

– teszi hozzá Csete Mónika.


Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!