Visszatérne Brazíliába az exelnök, aki választási bukása után Floridába menekült

2023. március 24. – 21:03

Visszatérne Brazíliába az exelnök, aki választási bukása után Floridába menekült
Jair Bolsonaro a CPAC nevű amerikai rendezvényen 2023. március 4-én – Fotó: Zach D Roberts / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatér Brazíliába amerikai önkéntes száműzetése után Jair Bolsonaro exelnök, írja a Bloomberg. Az ország egykori radikális jobboldali elnöke tavaly október végén vesztette el az elnökválasztást a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, és bár megtámadta az eredményt, végül nem a saját kezéből adta át a hatalmat utódának, hanem lelépett Floridába.

Utoljára január végén számoltunk be Bolsonaro mibenlétéről, akkor még azt tervezte az exelnök, hogy turistavízummal maradna tovább az Egyesült Államokban. Brazil idő szerint csütörtök késő este viszont egy videóban bejelentette, hogy „tovább küzd a konzervatív ügyért” a Liberális Párt élén, és „visszatér a normál politikai kerékvágásba”.

„Március 30-án reggel 7 órakor landol a repülőm Brazíliavárosban. Ez szinte biztos”

– mondta riportereknek Bolsonaro. Ekkor egyébként Lula da Silva külföldi utat tervez, a brazil elnök ugyanis Kínában tesz hivatalos látogatást.

Bolsonaro hivatalosan soha nem ismerte el a vereségét Lulával szemben, és hasonlóan észak-amerikai elvtársához, Donald Trumphoz, ő is a híveivel ostromoltatta meg a brazil törvényhozás, az elnöki hivatal és az államhatalom több más fontos épületét, köztük a legfelsőbb bíróságét is.

Lula szerint egyértelműen Bolsonaro szervezte meg a január 8-i zavargásokat, ráadásul szerinte nemcsak ezért terheli felelősség, hanem a koronavírus-járvány súlyos brazíliai elterjedéséért, amit az új elnök egyenesen „népirtásnak” nevezett. Bolsonaro ráadásul más vádak miatt is eljárás alá kerülhet, a 67 éves egykori tábornok ugyanis hamis tényeket terjesztett az elektronikus szavazási rendszerről, ahogyan a koronavírus elleni vakcinákról is.

A január 8-i brazíliai zavargásokról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!